Dinții strâmbi și aparatul dentar pentru copii

Mulți părinți au întrebări legate de aparatul dentar pentru copii, neliniști și frici legate de dinții copiilor lor, care cresc strâmbi sau nu cad înainte de a ieși cei definitivi. Uneori dinții definitivi nu mai cresc sau nu cresc pe locul dintelui de lapte. Pentru toate problemele legate de poziția dinților se apelează la medicul ortodont.

Dr. Aila Ciorabai – medic dentist specialist ortodonție de peste 10 ani la clinicile Qmed, ne răspunde întrebările voastre legate de aparatele dentare.

Ortodonție vine din greacă veche orthos – drept, odous – dinte și este știința care se ocupă de îndreptarea dinților.

Copilul meu are 6 ani și dinții de lapte de jos din față nu au căzut și cei definitivi încep să crească în spatele lor. Este grav? Este o problemă urgentă? Ce pot să fac?

Dr. Aila Ciorabai – La varsta aceasta nu este grav sau urgent. Nu se face nimic în prima fază. Dacă după ce dintele definitiv începe să crească iar marginea care se vede are în jur de 1mm-1mm și jumătate dar dintele de lapte încă nu se mișcă, atunci cel mai bine este să mergeți la un consult de specialitate.

La clinicile de stomatologie Qmed avem serviciul de ortodonție pentru copii, cât și serviciul de pedodonție sau stomatologie pediatrică, specialitatea stomatologică care se ocupă de problemele dentare ale copiilor.
Medicul specialist ortodont va hotărâ dacă acestia dinții de lapte vor fi extrași, pentru a ușura erupția dinților definitivi.

Este posibil ca dinții definitivi să revină pe poziția lor în mod natural dar, de foarte multe ori este necesar un aparat dentar pentru copii.

Citește și: Stomatologia pediatrică

Care este vârsta adecvată pentru a începe îndreptarea dinților?
Dr. Aila CiorabaiO primă evaluare se poate face începând cu vârsta de 6 ani, după erupția primilor dinți definitivi. Inițial se poate aplica un aparat dentar mobil; totuși, tendința actuală este de a-l ține sub observație pe micul pacient și de a se interveni cu un aparat dentar fix, mult mai rapid, eficient și confortabil în jurul vârstei de 12 ani.

Este dureros aparatul dentar fix la copii?
Dr. Aila CiorabaiNu, acesta nu este dureros. Inițial, 2-3 zile după aplicare copilul simte o tensiune în dinți din cauza forțelor exercitate asupra acestora, dar ulterior acestea se diminuează până dispar. De asemenea, obrajii și limba pot fi deranjate de brackeți și pot apărea mici leziuni în zonele de contact. Trecem foarte repede de această etapă, folosind ceara dentară. Perioada de adaptare este o etapa normală, scurtă și trecătoare.

Citește și: Aparat dentar fix pentru copii

Le este frică copiilor de tratamentul cu aparat dentar?

Dr. Aila Ciorabai 
Acum copiii sunt din ce în ce mai obișnuiți să vadă la alți copii și chiar la adulți că poartă aparat dentar. Este deja o normalitate, chiar în unele cazuri aparatul dentar este un accesoriu la modă. Aparatele dentare, în special cele clasice, pot fi accesorizate cu elastice colorate în funcție de preferința fiecărui copil sau în funcție de perioada prin care trece în purtarea aparatului dentar. De exemplu, elastice roșu cu verde iarna, de Crăciun.

Toate aceste lucruri aduc ușurință în purtarea aparatului dentar și, dacă ne gândim la faptul că dinții își modifică poziția și încep să se alinieze, apar bucuria și relaxarea. Pot să confirm că copiilor nu le este frică de tratamentul ortodontic.

Este necesară o contenție, un menținător de rezultat după ce tratamentul este finalizat?
Dr. Aila Ciorabai
DA, menținerea rezultatului este necesară și asigură succesul tratamentului în timp.
Pentru dinții de sus în general se folosește un menținător de tip gutieră. Metoda mea este urmatoarea – în primul an, după ce aparatul dentar este îndepartat, se poartă în fiecare zi timp de 12 ore. După primul an, perioada de purtat de reduce la 2-3 nopți pe săptămână. După cel de-al doilea an, se acceptă purtarea la 2 nopți pe lună.

Pentru menținerea rezultatului obținut la dinții de jos, se folosește o contenție fixă. Aceasta constă într-o bandă metalică sau sârmă fixată pe fețele dinților care sunt spre limbă. Deci nu este vizibil, inițial îl simțim puțin inconfortabil și în plus pe dinți, dar ulterior, prin acceptare și obișnuință, contenția devine parte comuna cu dintele și este ușor de purtat.

Această susținere a dinților se menține timp îndelungat și se înlătură doar cu acordul specialistului. De ce? Pentru că dinții au o tendință naturală să revină la poziția inițială și de aceea trebuie să-i obișnuim în noua poziție în care am ajuns la sfârșitul tratamentului și care ne asigură zâmbetul mult visat.

Citește și: Aparatul dentar pentru copii – moft sau necesitate?

Se mai revine la ortodont după terminarea tratamentului cu aparat dentar?
Dr. Aila Ciorabai
Atât în stomatologia generală, cât și în ortodonție controlul periodic este absolut necesar. De exemplu, contenția de care v-am vorbit mai devreme trebuie verificată, astfel încât să nu avem surpriza să pierdem parțial ceea ce am obținut. În cadrul acestei etape de control, se poate face igienizare periodică, verificarea rezultatului obținut, verificarea și repararea contenției dacă s-a deteriorat.
Deci răspunsul la această întrebare este DA. Este foarte important să revenim în tratament în cadrul controlului periodic, chiar dacă tratamentul cu aparat dentar s-a încheiat.

Ce doriți să le spuneți pacienților Qmed?
Dr. Aila Ciorabai
Pacienților noștri le recomand să revină la control o dată la 6 luni, în special în primii doi ani de când am scos aparatul dentar.
Celor care încă au aparat dentar, le recomand să asculte, să respecte recomandările pe care le-au primit și să comunice orice problemă apare medicului ortodont. Pe viitorii pacienți îi îndemn să vină cu încredere, să îndrăznească să înceapă tratamentul și să nu-l amâne, mai ales dacă au indicație clară că trebuie să poarte aparat dentar .

Important este să veniți la o consultație cu copilul și să alegem împreună aparatul potrivit pentru el. Nu pot să nu punctez că și părinții sunt invitați, dacă își doresc asta, pentru că ortodonția nu are limită de vârstă. Deci, îndrăzniți să străluciți!

Citește și: Tratamentul ortodontic pentru copii – o corvoadă sau o aventură distractivă?

Aparate dentare metalice – vezi detalii!

Aparate dentare Spark – vezi ofertele 2023 la Qmed!

Aparate dentare Damon – vezi ofertele 2023 la Qmed!

Hai la consult!

Articole asemănătoare

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.