Iar pentru că problemele ortodontice sunt des întâlnite la copilaşi, vom discuta în cele ce urmează despre necesitatea aparatelor dentare la copii. Suntem alături de dumneavoastră, pentru a lumina aspecte esenţiale privind tratamentele stomatologice ale copiilor.

Ca părinţi, suntem genetic construiţi să ne asigurăm că pruncii noștri sunt în siguranţă şi că se dezvoltă normal. Este astfel perfect normal şi chiar indicat să ne punem întrebări şi să ne dorim să ştim cât mai multe despre tratamentele medicale recomandate copiilor noștri.

Aparatul dentar este doar un moft ?

Aparatul dentar nu a fost niciodată un moft. Tratamentul ortodontic este unul complex, ce vizează numeroase aspecte funcţionale. Obţinerea unui zâmbet perfect este doar un bonus, un efect estetic pozitiv al modificărilor funcţionale.

Tratamentul ortodontic se efectuează doar atunci când este absolută nevoie, după investigaţii amănunţite.

Dacă dinţii sunt înghesuiți, este mai dificil periajul corect, se favorizează persistența plăcii bacteriene şi formarea tartrului. Tartrul este factorul ce determină apariţia gingivitei şi a parodontozei.

Dinţii incorect aliniaţi se traduc în termini medicali prin malocluzie dentară de variate tipuri. Ocluzia dentară este felul în care noi muşcăm. Pare banal, însă este foarte importantă pentru sănătatea întregului organism, dar şi pentru aspectul fizionomic. Malocluzia cauzează tocirea dinţilor, mestecarea incompletă şi incorectă a alimentelor, dureri mandibulare, dureri de cap, de gat, probleme de dicţie şi pronunţie, aspect fizionomic modificat şi alienare socială.

Atunci când medicul ortodont vă recomandă aparatul dentar pentru copii, ar fi înţelept să îi urmaţi sfatul, căci acesta este necesar pentru dezvoltarea corectă şi armonioasă a copilului.

Aparatul dentar este un chin pentru copil?

Probabil aţi mai auzit aceste vorbe: De ce să chinui copilul cu aparat dentar? Să rămână cu sechele emoţionale pentru întreaga viaţă? Lasă-l că e frumos şi aşa, ba chiar mai deosebit, ăsta e farmecul lui!

Dar ştii ceva? Aparatul dentar nu doare!

Tratamentul cu aparat dentar corect efectuat, de către un medic ortodont cu experiență, nu doare. Pentru că acel medic va ști exact cum să îndrume blând dinții pe calea cea bună, fără să îi forțeze, fără durere.  De altfel, dinții se mișcă cel mai facil și rapid în copilărie.

Aparatul dentar este acum la modă printre copii, adolescenţi şi chiar adulţi! Aparatul dentar este ultima modă. Evoluţia tehnologică le-a făcut mai mici, mai eficiente, dar şi chiar frumoase. Acum copii îşi pot alege culori, modele, pentru a fi admiraţi de prietenii lor.

Adulţii admiră aparatele dentare, pentru că un om care are grijă de dinţii săi este un om în general îngrijit, curat, educat şi informat.

Şi, cel mai important, copilul tău îţi va mulţumi mai târziu, iar tu te vei felicita pentru că ai făcut ceea ce trebuia la momentul potrivit.

Pentru că nu este uşor să iei atitudine, este mult mai uşor să laşi totul aşa cum este şi să speri că dinţişorii copilului tău se vor îndrepta singuri.

În copilărie este mult mai uşor să imprimi ideea că aparatul dentar este ceva foarte interesant şi frumos.

Când este aparatul dentar necesar la copii?

Nu orice copil are nevoie de aparat dentar. Dar cum îţi dai seama că ceva este în neregulă cu dinţişorii copilaşului tău?

Este important ca orice problemă a dințișorilor săi să fie depistată din timp, înainte să evolueze şi să ducă la pierderea dintelui sau să afecteze alţi dinţi.

Pare de necrezut, dar dinţişorii albi imaculaţi, perfecţi de lapte pot fi foarte uşor afectaţi de carii. De altfel, din ce în ce mai mulţi copilaşi sunt afectaţi de carii la noi în ţară, pentru că cei mai mulţi români, în general, încă nu au cultura mersului regulat la medic, fără să aibă o nevoie stringentă.

Anumite când se detectează probleme grave de ocluzie, aparatul dentar este absolut necesar, cât mai curând. Aceste probleme se rezolvă uşor în copilărie, dar mult mai complicat la vârstă adultă, posibil chiar prin intervenţii chirurgicale.

Diastema, atât de banala strungăreaţă, poate cauza şi ea probleme de dicţie şi nu numai. Aspectul estetic armonios nu poate fi considerat totuşi niciodată un moft. Noi avem ocazia să vedem zi de zi transformări ale zâmbetului şi putem spune că schimbările sunt cu adevărat majore. Corectarea ocluziei modifică fizionomia, aducând armonie trăsăturilor.

Consultul stomatologic pediatric regulat şi igiena orală corectă sunt absolut necesare pentru asigurarea sănătăţii orale a copiilor noştri!

Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:

Dinții strâmbi și aparatul dentar pentru copii

Avantajele aparatului dentar fix pentru copii

TRATAMENTUL ORTODONTIC PENTRU COPII- O CORVOADĂ SAU O AVENTURĂ DISTRACTIVĂ?