Profilaxie dentară – stomatologie București

Clinicile stomatologice Qmed din București – sector 4 și Popești Leordeni sunt specializate în tratamente de profilaxie dentară și proceduri stomatologice pentru prevenirea cariilor, a bolilor gingivale și a altor afecțiuni.

Solicită o programare

Tratamente de profilaxie dentară pentru un zâmbet sănătos

Terapiile de prevenire a bolilor reprezintă baza îngrijirii dinţilor şi un mijloc de a evita multe neplăceri care pot să apară. Profilaxia stomatologică sau dentară constă într-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariţiei cariei dentare şi a bolii parodontale.

Profilaxia dentară este cea mai simplă şi ieftină metodă de tratament stomatologic, cu beneficii medicale şi estetice. Prin îndepărtarea tartrului şi a bacteriilor de la nivelul danturii, se îmbunătățește aspectul estetic şi scapi de respiraţia urât mirositoare.

În afara intervenţiilor stomatologice solicitate din motive medicale, profilaxia dentară este recomandată periodic, la fiecare 6 luni.

Tratamentele de profilaxie dentară sunt recomandate mai ales copiilor. Conştientizarea şi educarea celor mici privind grija faţă de igiena orală sunt principalele acțiuni pentru o dantură sănătoasă.

Echipa de medici stomatologi de la clinicile Qmed din București și Popești Leordeni sunt specializați în tratamente moderne de igienizare și profilaxie dentară.

Profilaxie QMed

Proceduri de profilaxie dentară - Qmed București

  • Periaj dentar profesional

Procedura de periaj dentar profesional este lipsită de durere și este efectuată exclusiv în cabinetul stomatologic, unde medicul dentist utilizează instrumente specializate și paste de dinți profesionale pentru a elimina placa bacteriană din zonele dificil accesibile. Acest tip de periaj se mai utilizează în cazul procedurilor precum albirea dentară, aplicarea aparatelor dentare cu brackeți sau sigilarea dentară.

  • Îndepărtarea plăcii bacteriene şi a petelor

Detartrajul sau curățarea profesională a dinților este o intervenție stomatologică prin care se elimină placa bacteriană și depozitele de tartru de pe suprafața dinților. Această procedură este inclusă în conceptul de profilaxie dentară, care reprezintă un ansamblu de tratamente destinate menținerii sau îmbunătățirii sănătății orale și prevenirii apariției sau progresiei cariilor și a bolii parodontale

  • Detartraj supragingival şi subgingival

Detartrajul supragingival este procedura prin care placa bacteriană și depunerile de tartru sunt îndepărtate de pe suprafața vizibilă a dinților, deasupra gingiilor. Acest procedeu se realizează cu ajutorul unor instrumente speciale, cum ar fi vârfuri de ultrasunete sau aparate de detartraj. Deși poate părea o procedură obișnuită, importanța sa este esențială în profilaxia dentară – prevenirea cariilor dentare și a problemelor gingivale.

Detartrajul subgingival este o procedură mai complexă, care vizează depunerile de tartru și placa bacteriană de sub nivelul gingiilor. Acest tip de detartraj este recomandat pentru pacienții cu probleme parodontale, cum ar fi gingivita sau parodontita.

  • Fluorizare topică

Fluorizarea topică este un tratament rapid de profilaxie dentară, nedureros și neinvaziv, care durează doar câteva minute. Produsele folosite în timpul fluorizării conțin o concentrație mai mare de fluor în comparație cu pastele de dinți sau apele de gură obișnuite. După ce suprafețele dentare sunt pregătite prin curățare profesională și sunt izolate cu atenție, se aplică lacuri sau geluri conținând fluor, precum fluorură de sodiu sau fluorură de staniu.

Scopul principal al fluorizării topice este de a crește rezistența smalțului dentar la acizi și bacteriile care pot provoca carii dentare. Fluorul ajută la remineralizarea smalțului și la prevenirea demineralizării acestuia.

  • Consiliere nutriţională pentru controlul afecţiunilor dentare

Consilierea nutrițională pentru controlul afecțiunilor dentare reprezintă un aspect important al îngrijirii generale a sănătății orale. Această practică de profilaxie dentară are drept obiectiv educarea pacienților cu privire la impactul nutriției asupra sănătății orale și furnizarea de sfaturi și strategii pentru a menține sau îmbunătăți starea de sănătate a dinților și a gingiilor.

  • Instructaj de igienă orală – tehnici de periaj, folosirea aţei dentare şi a periuţelor interdentare

Educația privind igiena orală, care cuprinde învățarea tehnicii corecte de periaj dentar, utilizarea eficientă a aței dentare și a periuțelor interdentare, reprezintă un aspect fundamental în profilaxia stomatologică. Ne asigurăm astfel că adoptăm măsuri adecvate pentru îngrijirea și menținerea sănătății cavității bucale.

  • Sigilare şanturi şi fosete

Sigilarea reprezintă o tehnică de prevenire a cariilor în zonele dificil de accesat ale dinților, cum ar fi șanțurile și fosetele de pe suprafețele ocluzale ale molarilor și premolarilor sau de pe suprafețele orale ale incisivilor superiori. Această metodă de profilaxie stomatologică constă în izolarea acestor zone delicate de mediul extern prin aplicarea și menținerea unui material de sigilare, fie printr-o legătură mecanică, fie chimică.

  • Aplicare de agenţi desensibilizanţi pe dentină

Sensibilitatea dentară reprezintă o problemă comună pentru mulți oameni și poate afecta calitatea vieții lor zilnice. Această sensibilitate se manifestă prin durere sau disconfort atunci când consumăm alimente sau băuturi fierbinți, reci sau dulci, sau atunci când periajul dentar devine o experiență neplăcută. Un instrument valoros în tratarea și gestionarea acestei sensibilități este utilizarea agenților desensibilizanți pe dentină.

Agenții desensibilizanți sunt substanțe chimice speciale concepute pentru a reduce sau a elimina sensibilitatea dentară. Acești agenți sunt folosiți de medicii dentiști în tratamentele stomatologice, pentru a ajuta pacienții care se confruntă cu sensibilitatea dentară excesivă sau persistentă.

  • Menţinătoare de spaţiu

Mentinătorul de spațiu este dispozitivul ortodontic care are rolul de a stopa migrarea dinților alăturați spațiului apărut atunci când copiii își pierd dinții de lapte. În funcție de zonele în care trebuie aplicat, dimensiunea spațiului pe care trebuie să îl păstreze, există menținătoare de spațiu fixe sau mobile, metalice sau din material plastic.

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.

Programează-te!