Tratamente endodontice. Microscopie

Medici endodonti cu experiență – Qmed București, sector 4

Sunt persoane care se nasc cu o dantură impecabilă și altele care au nevoie de ceva mai mult ajutor. Tratamentul endodontic realizat cu ajutorul microscopului dentar ajută la păstrarea dinților naturali pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Solicită o programare

Endodonția se referă la tehnicile de prevenire, diagnosticare și mai ales de tratament al afecțiunilor privind țesutul moale aflat în interiorul dintelui.

Tratamentul endodontic implică o serie de proceduri create pentru a menţine starea de sănătate a interiorului dintelui, constituită din vase de sânge şi nervi. În general, tratamentul endodontic presupune îndepărtarea ţesuturilor inflamate sau necrozate, precum şi eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea să poată fi obturate cu materiale biocompatibile.

Tratamente endodontice în clinicile Qmed București și Popești Leordeni

  • Tratament pulpar: coafaj direct şi indirect, pulpotomie, prepararea mecanochimică a canalului radicular, obturaţie de canal, extirparea pulpei
  • Chirurgie apicală: chiuretaj periapical, rezecţie apicală, obturaţie de canal retrogradă, sigilarea perforaţiei radiculare, tratamentul resorbţiei radiculare, separarea radiculară
  • Tratament şi retratament endodontic

Tratamentul endodontic, cunoscut și sub numele de „tratament de canal”, este o procedură folosită atunci când pulpa dentară (țesutul moale interior al dintelui) devine infectată sau deteriorată din cauza cariilor profunde, traumelor sau altor afecțiuni.

Retratamentul endodontic este o procedură care se efectuează atunci când un tratament de canal anterior nu a reușit sau când pacientul dezvoltă noi probleme dentare la un dinte care a fost deja tratat endodontic.

  • Apexificare / Recalcificare

Apexificarea este o procedură stomatologică care se desfășoară atunci când vârful (apexul) rădăcinii unui dinte permanent nu s-a dezvoltat corespunzător sau este incomplet format. Aceasta poate apărea în cazul copiilor și adolescenților cu dinți imaturi sau în urma unor traume dentare.

Recalcificarea este un proces natural de restabilire a mineralelor dinților (cum ar fi calciul și fosforul) în smalțul dentar pentru a preveni sau trata cariile dentare.

  • Albirea dinţilor trataţi endodontic

Atunci când un dinte suferă un tratament endodontic, se îndepărtează pulpa dentară și se sigilează canalul rădăcinii. Acest lucru poate lăsa dinte cu o culoare mai întunecată sau decolorată, în special în comparație cu ceilalți dinți. Însă, albirea dentară oferă o soluție eficientă pentru a recăpăta strălucirea dintelui.

  • Amputaţie radiculară

Amputația radiculară este o intervenție chirurgicală care presupune îndepărtarea unei părți a rădăcinii unui dinte. Scopul principal al acestei proceduri este de a conserva dantura naturală și de a evita extragerea completă a dintelui. Situațiile care necesită amputația radiculară includ infecții ale rădăcinii, leziuni, fracturi, sau alte afecțiuni care pot pune în pericol sănătatea dintelui și a cavității bucale.

  • Hemisecţie

Hemisecția este o procedură stomatologică chirurgicală care implică îndepărtarea unei părți a unui dinte care a suferit daune serioase sau infecții. Această procedură este adesea folosită în cazul dinților molari, care au multiple rădăcini. Atunci când o rădăcină este afectată în mod ireversibil, iar alte rădăcini ale aceluiași dinte sunt încă sănătoase, hemisecția devine o opțiune pentru a păstra dantura naturală.

Tratamente endodontice asistate de microscop

În clinicile de stomatologie Qmed București și Popești Leordeni, tratamentul endodontic poate fi asistat de microscop, care permite efectuarea intervenţilor având în permanenţă un control vizual direct, factor decisiv în asigurarea succesului.

Cu ajutorul microscopului operator, medicul va putea observa chiar şi cele mai mici detalii atât la nivelul suprafeţei dintelui cât şi la nivelul spaţiului din interiorul dintelui. Astfel, în urma analizării unor particularităţi imposibil de sesizat cu ochiul liber, se va putea stabili un diagnostic precis şi un plan de tratament adecvat.

În plus, economisești timp şi bani, pentru că durata tratamentului endodontic este mai mică, iar rezultatul este mult mai sigur pe termen lung.

Tratamente de canal - tratamente endodontice la microscop

Microscopul dentar poate fi utilizat în aproape toate procedurile stomatologice, dar indicaţia principală o constituie endodonţia (tratamentele de canal). În tratamentele endodontice, localizarea orificiilor poate fi uşor detectată, iar eventualele incidente operatorii nedorite (cum ar fi perforaţiile) pot fi mult mai uşor prevenite. Totuşi, dacă apar incidente precum realizarea de perforaţii sau fracturarea de instrumente endodontice în canale, acestea pot fi mai ușor abordate şi rezolvate având la dispoziţie tehnologii de mărire şi iluminare de tipul lupelor şi microscopului endodontic dentar.

Un tratament de canal bine făcut poate reda funcţionalitatea dinţilor pacientului şi, cu o îngrijire adecvată, poate preveni eventuale complicaţii viitoare. Realizată sub microscop, o obturaţie de canal poate fi făcută într-o singură şedinţă.

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.

Programează-te!