Ce este pedodonţia?
Pedodonţia este ramura medicinei dentare care se ocupă cu tratarea afecţiunilor şi a problemelor dentare la copii. Aceştia au nevoi şi probleme diferite faţă de cele ale adulţilor, astfel încât este necesar şi pentru un simplu consult un medic specialist în stomatologia pediatrică. Este foarte important ca părintele să-l ducă pe cel mic la stomatolog pentru a preveni apariţia problemelor dentare, mai ales atunci când dinţii celui mic sunt în schimbare cu cei definitivi.
Prima vizită a copilului la medicul stomatolog
Este indicat ca prima vizită a copilului tău la medicul stomatolog să fie la 6 luni după apariţia primului dinţişor. În cadrul primului consult, medicul dentist evaluează starea sănătăţii orale şi le dă sfaturi părinţilor despre metodele unui periaj corect pentru cel mic.
Educarea copilului de către părinţi în privinţa igienei orale este foarte importantă deoarece acesta capătă obiceiul bun de a se spăla des şi corect pe dinţişori, astfel se evită apariţia problemelor dentare, adică, în general, apariţia cariilor. Cariile netratate la timp, inclusiv la dinţii de lapte pot cauza probleme şi mai mari în momentul apariţiei dinţilor definitivi.
Recomandarea Medicului: sigilarea şi fluorizarea
Prin sigilare se înţelege izolarea suprafeţei dentare, astfel încât dinţii să nu mai aibă contact cu cavitatea bucală. Se aplică un material fin pe suprafaţa dintelui evitându-se retenţia alimentară şi apariţia cariilor.
Fluorizarea este recomandată de către medicii dentişti mai ales la copii. Prin această metodă, medicul stomatolog suplimentează cantitatea de fluor de la nivelul smalţului cu scopul de a preveni carierea dinţilor.
Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:
Avantajele aparatului dentar fix pentru copii.
TRATAMENTUL ORTODONTIC PENTRU COPII- O CORVOADĂ SAU O AVENTURĂ DISTRACTIVĂ?