Punți dentare, coroane, proteze dentare

Clinică de protetică dentară București
Clinicile Qmed din București, sector 4 și Popești Leordeni realizează tratamente de estetică dentară și lucrări protetice dentare durabile și rezistente, cu materiale moderne și tehnologie avansată.

Solicită o programare

Lucrări protetice dentare standard

 • Coroane dentare
 • Punţi dentare
 • Proteze dentare

Când un dinte are o carie prea mare, atunci el va trebui acoperit cu o coroană dentară ca să poată rezista în continuare. Dacă dintele nu poate fi salvat şi este extras, spaţiul lipsă poate fi completat fie printr-o lucrare protetică, punte dentară, fie cu ajutorul unui implant dentar. Dacă numărul de dinţi pierduţi este mare, atunci se confecționează o proteză dentară.

Coroanele şi punţile dentare sunt lucrări protetice fixe, în timp ce proteza dentară trebuie îndepărtată zilnic pentru igienizare.

Coroane dentare

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă sau învelesc partea vizibilă a unui dinte. Pentru ca medicul stomatolog să le poată fixa pe dinte, trebuie îndeplinite anumite condiţii:

 • Medicul va pregăti dintele prin şlefuire
 • Dintele care urmează a fi acoperit de coroană dentară trebuie să fie sănătos sau corect tratat şi să nu fie mobil
 • Partea coronară (adică partea vizbilă în cavitatea bucală) a dintelui trebuie să fie suficient de rezistentă pentru a susţine lucrarea

Avantajele coroanelor pentru estetică dentară!

 • Refacerea dintelui din punct de vedere estetic şi funcţional
 • Numărul redus de şedinţe necesare pentru a fi confecţionate
 • Obişnuirea rapidă cu coroanele dentare

Tipuri de coroane dentare clasice disponibile în clinicile Qmed:

 • Coroana dentară acrilică – realizată din material plastic, având rolul de înlocuire temporară
 • Coroana dentară integral-metalică – folosită în zone posterioare pentru persoane cu maxilare puternice unde apar forţe în timpul masticaţiei
 • Coroana dentară metalo-ceramică – raport calitate preţ excelent, rezistenţă mecanică în timp, aspect apropiat de dintele natural

Punţile dentare

Puntea dentară este o lucrare protetică fixă utilizată pentru restaurarea morfologică a dinţilor absenţi de pe arcadele dentare sau pentru protecţia şi remodelarea dinţilor grav afectaţi.

Puntea dentară este alcătuită din 2 componente: elementele de agregare (coroane dentare cu ajutorul cărora puntea se sprijină pe dinţii stâlpi) şi corpul punţii dentare (partea care înlocuieşte dinţii absenţi, poziţionată de obicei între elementele de agregare). Elementele de agregare şi corpul de punte sunt de obicei turnate dintr-o singură bucată. În acest fel se asigură rezistenţa structurii protetice dentare.

Puntea dentară este utilizată în special în tratamentul edentaţiilor parţiale (dinţilor lipsă), având rolul de a compensa funcţia masticatorie, estetica şi fonetica dinţilor absenţi, precum şi de a preveni complicaţiile ce pot surveni ca urmare a pierderii dinţilor.
Tipurile de punţi sunt aceleaşi care se regăsesc la coroanele dentare, diferenţa constând în numărul mai mare de coronate unite între ele.

Protezele dentare

Sunt lucrări protetice dentare mobile pentru suplinirea dinţilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali şi necesită un timp de acomodare, dezvoltările tehnologice le-au adus la un nivel superior al esteticii dentare şi al confortului la purtare.

Pentru că sunt mai multe tipuri de proteze dentare, medicii de la clinicile de estetică dentară Qmed din București și Popești Leordeni te vor ajuta să alegi ceea ce ţi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuie înlocuiţi şi de costurile implicate:

 • Protezele dentare totale se utilizează atunci când trebuie înlocuiţi toţi dinţii naturali. Protezele dentare superioare înlocuiesc dinţii de sus, iar protezele dentare inferioare înlocuiesc dinţii de jos.
 • Protezele dentare parţiale se utilizează atunci când trebuie înlocuit cel puţin un dinte. De asemenea, acestea permit menţinerea alinierii dinţilor rămaşi şi împiedică deplasarea lor. Aceste proteze pot fi scoase oricând, având o bază de culoarea gingiilor, cu dinţi ficşi, ataşaţi pe un suport. Protezele dentare parţiale se fixează pe dantura existentă cu un cârlig sau alt tip de dispozitiv de prindere.

În funcție de material, protezele dentare pot fi de două feluri:

 1. Proteze dentare cu dinţi din ceramică – imită fidel dinţii naturali şi rezistă bine în timp. Dacă din cauza resorbţiei osoase miscările naturale ale maxilarului au de suferit, acest proces poate fi grăbit, ceea ce înseamnă că protezele cu dinţi din ceramică nu sunt recomandate pentru persoanele care se confruntă cu pierderi ale densităţii osoase.
 2. Proteze dentare cu dinţi din acril – un tip de plastic rezistent, care imită bine culoarea naturală a dinţilor. Arată bine, dar rezistenţa lor este mai mică, spre deosebire de cea a protezelor dentare din porţelan. Sunt mai puţin zgomotoase decât cele din ceramică, însă pot adăposti mai multe bacterii, din cauza fisurilor microscopice.

Proteze dentare susţinute de implanturi – După vindecarea osului în urma inserării implanturilor acestea se descoperă şi în capătul lor se inserează nişte terminaţii cu bile. Capsele care se fixează în aceste bile se trimit la laborator împreună cu amprenta şi proteza şi se realizează cu acele capse inserate în structura sa.

Tipuri de proteze dentare în clinicile de estetică dentară Qmed:

 • Proteza dentară flexibilă din silicon – flexibilitatea mare, care permite reglarea protezei şi a gingiilor care cer o configuraţie repetată
 • Proteza dentară kemmeny – piese protetice mobile de mici dimensiuni ce reconstituie edentaţii de unul până la trei dinţi, realizate din material acrilic sau materiale termoplastice flexibile
 • Proteza parţial şi total acrilică
 • Proteza parţial şi total acrilică armată cu plasă metalică
 • Proteza scheletată – alcătuită dintr-un schelet metalic, o bază acrilică, care imită culoarea gingiei, şi dinţi artificiali
 • Proteza scheletată telescopată – o soluţie foarte bună pentru cazurile limită unde există puţini dinţi, pe post de “stâlpi de ancorare”
 • Proteza dentară partială şi totală cu dinţi compozit

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.

Programează-te!