Aparate dentare funcţionale

Au rolul de a îndrepta ticurile celor mici prin care sunt afectaţi dinţii şi întreaga cavitate orală.

Qmed – clinici de ortodonție București și Popești Leordeni

Solicită o programare

Aparate dentare funcţionale

Au rolul de a îndrepta ticurile celor mici (rosul unghiilor, suptul degetelor) în care sunt afectaţi dinţii şi întreaga cavitate orală. Ele sunt o etapă premergătoare aparatelor dentare clasice.

Aparatele ortodontice funcţionale transformă funcţiile musculare intraorale şi extraorale având drept scop exercitarea unor forţe ortodontice care vor modifica poziţia dinţilor, dezvoltând aparatul dento-maxilar. Medicii stomatologi aleg această variantă în cazuri ortodontice complicate.

Un rol mai soft al aparatelor dentare funcţionale îl constituie îndreptarea ticurilor (rosul unghiilor, suptul degetelor) în care sunt implicaţi dinţii şi cavitatea bucală. Aceste ticuri pot fi remediate rapid şi eficient prin purtarea aparatelor dentare. Acestea sunt fabricate din materiale asemănătoare plasticului şi sunt viu-colorate pentru atractivitate. Aparatul dentar este realizat după amprenta orală a pacientului.

Tipuri de aparate funcţionale ortodontice

Aparatele dentare funcţionale fixe sunt folosite pentru a împinge în faţă maxilarul inferior, precum şi corectarea supraocluziilor verticale pentru copiii aflaţi în creştere.

Aparatul dentar funcţional de tip Herbst este unul dintre dispozitivele cel mai des întâlnite. Înlocuieşte capelinele ce împiedică maxilarul superior să crească în afara celui inferior. Astfel se realizează creşterea optimă a mandibulei la adolescenţi, eliminând supraocluziile excesive. Dinţii se vor alinia, fiind astfel posibilă absenţa intervenţiei chirurgicale la maxilare.

Pacientul nu trebuie să facă eforturi considerabile, aparatul „lucrând” singur. Cu ajutorul unui astfel de aparat se poate evita etapa chirurgicală de eliminare a dinţilor definitivi sau alte intervenţii traumatizante.

Aparatele dentare funcţionale mobile sunt de mai multe tipuri și se adresează unor probleme variate:

  • retragerea maxilarului superior atunci când acesta este mult prea în faţă comparativ cu maxilarul inferior (supraocluzie verticală;)
  • extinderea palatului superior (plafonul cavităţii bucale);
  • împingerea în faţă a mandibulei dacă aceasta este retrasă.

Unele dintre aparate se pot conecta la aparatele dentare fixe pentru a corecta anumite malformații severe. Printre cele mai frecvente aparate funcţionale o reprezintă aparatul de tip Twin-Block. Acesta oferă o corectare rapidă a anomaliilor, la un preţ rezonabil faţă de alte tipuri de aparate funcţionale. Eventualele modificări ale aparatului sunt uşor de realizat.

Oricare dintre aparatele ortodontice funcţionale alese de către medic va fi o variantă corectă şi va funcţiona numai cu o bună colaborare a pacientului. Acest tip de aparat dentar este doar o primă etapă de tratament, urmată de purtarea aparatelor ortodontice clasice (fixe sau mobile).


Aparate dentare - clinicile de ortodonție Qmed din București și Popești Leordeni

Cu ajutorul aparatelor dentare, anomaliile dinților pot fi corectate.

La clinicile de ortodonție Qmed din București și Popești Leordeni putem rezolva probleme de estetică dentară sau de funcționalitate: mușcătură sau poziționare a dinților. Te așteptăm la cea mai apropiată clinică de ortodonție Qmed, cu un plan de tratament personalizat, conceput special pentru tine!

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.

Programează-te!