Detartrajul este o procedură esențială pentru menținerea sănătății orale. La clinicile Qmed, punem accent pe importanța detartrajului în prevenirea problemelor dentare. În acest articol, prezenta în detaliu ce înseamnă detartrajul, durata procedurii, recomandările post-procedură și frecvența cu care ar trebui efectuat.

Ce este detartrajul? 

Detartrajul este o procedură stomatologică esențială, destinată îndepărtării plăcii bacteriene și a tartrului (depuneri dure de minerale) de pe suprafața dinților și de sub linia gingivală. Este o procedură importantă pentru menținerea sănătății orale, prevenirea bolilor gingivale și a altor afecțiuni dentare.

Detartrajul este considerat una dintre cele mai importante proceduri de igienizare dentară și este recomandat atât pentru sănătatea dinților,  dar mai ales cât și pentru sănătatea gingiilor.

Cum se realizează detartrajul?

Detartrajul poate fi efectuat manual, cu ajutorul unor instrumente specifice, sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. La Qmed Clinic, utilizăm tehnologii moderne pentru a asigura o procedură cât mai eficientă și confortabilă pentru pacienți.

 1. Detartraj cu Ultrasunete: Aparatul cu ultrasunete emite vibrații de înaltă frecvență care sparg și îndepărtează tartrul, urmate de clătirea cu apă pentru a îndepărta resturile.
 2. Detartraj Manual: Stomatologul folosește instrumente manuale pentru a îndepărta tartrul, Este folosit in completarea detartrajului cu ultrasunete in zona de sub gingie sau in locurile greu aceesibili

Durata detartrajului

Un detartraj complet poate dura între 30 și 60 de minute, în funcție de cantitatea de tartru și de starea generală a sănătății gingiilor. În cazul în care există depuneri masive de tartru sau dacă pacientul necesită o curățare mai profundă, procedura durează  mai mult și poate necesita  chiar mai multe ședințe. Deasemenea daca radiologic se vede o afectare osoasa atunci  detartrajul subgingival poate face parte dintr-o manopera mult mai complexa care se numeste chiuretaj subgingival  si care este efectuata de medicul specialist parodontolog

Ce să nu faci după detartraj?

După un detartraj, este important să urmați anumite recomandări pentru a maximiza beneficiile procedurii și pentru a preveni disconfortul:

 1. Evitați consumul de alimente timp de cel puțin 30 de minute: Este recomandat să nu mâncați imediat după detartraj pentru a permite gingiilor să se calmeze și să preveniți iritația.
 2. Nu beți cafea, ceai sau vin roșu timp de 24 de ore: Aceste băuturi pot păta dinții, iar după detartraj, dinții sunt mai susceptibili la pete.
 3. Evitați fumatul timp de 24 de ore: Fumatul poate irita gingiile și poate încetini procesul de vindecare.
 4. Nu consumați alimente și băuturi extrem de reci sau fierbinți: Sensibilitatea dentară poate fi crescută după detartraj, astfel încât alimentele și băuturile la temperaturi extreme pot provoca disconfort.

Recomandări post-detartraj

Pentru a vă asigura că vă mențineți sănătatea orală după detartraj, urmați aceste sfaturi:

 1. Mențineți o igienă orală bună: Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi și folosiți ața dentară zilnic pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene.
 2. Utilizați apă de gură antibacteriană: Aceasta poate ajuta la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală și la prevenirea formării plăcii bacteriene.
 3. Programați vizite regulate la stomatolog: Detartrajul ar trebui efectuat la fiecare 6 luni, dar frecvența poate varia în funcție de recomandările stomatologului și de starea sănătății orale.

Cât timp nu ai voie să mănânci după detartraj?

Este recomandat să așteptați cel puțin 30 de minute după detartraj înainte de a consuma alimente. Acest lucru permite gingiilor să se calmeze și reduce riscul de iritație sau disconfort. 

Cât timp nu ai voie să bei cafea după detartraj?

După detartraj, este indicat să evitați consumul de cafea, ceai și alte băuturi care pot păta dinții timp de cel puțin 24 de ore. Acest lucru ajută la prevenirea pătrunderii pigmenților în smalțul dentar.

La cât timp se face detartraj?

Frecvența detartrajului depinde de starea sănătății orale a fiecărui pacient. În general, detartrajul se efectuează la fiecare 6 luni. Cu toate acestea, pacienții cu probleme parodontale sau cu tendința de a acumula mai mult tartru pot necesita detartraj mai frecvent, conform recomandărilor stomatologului generalist sau a medicului specialist parodontolog

Alte informații utile despre detartraj

Beneficiile Detartrajului

 1. Prevenirea Bolilor Parodontale: Detartrajul ajută la prevenirea gingivitei și a parodontitei, prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului.
 2. Îmbunătățirea Sănătății Gingivale: Procedura reduce inflamația gingiilor și riscul de infecții.
 3. Respirație Mai Proaspătă: Îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene contribuie la reducerea halitozei (respirație urât mirositoare).
 4. Îmbunătățirea Esteticii Dentare: Dinții sunt mai curați și  par mai albi după detartraj.

Efectele Adverse Posibile

Deși detartrajul este o procedură sigură, unele persoane pot experimenta efecte secundare temporare:

 1. Sensibilitate Dentara: Unii pacienți pot resimți sensibilitate la alimente și băuturi reci sau calde după detartraj.
 2. Disconfort Gingival: Gingiile au un grad de inflamatie  din cauza tartrului existent Eliminarea acestuia prin detartraj nu duce la vindecarea  imediata ci mai dureaza cateva zile Acest proces de vindexcare  este ajutaat de apele antimicrobiene tratamament 0,12% clorhexodina utilizate pe termen limitat de timp de 2 saptamani.

Detartrajul este o componentă esențială a îngrijirii dentare preventive, ajutând la menținerea sănătății orale și la prevenirea problemelor dentare. La clinicile Qmed, suntem dedicați să oferim pacienților noștri cele mai bune servicii de detartraj, utilizând tehnologii avansate și tehnici moderne. Nu uitați să programați detartrajul la intervale regulate și să urmați recomandările stomatologului pentru a vă menține zâmbetul sănătos și strălucitor.

Controlul periodic este cheia sanatatii dentare!