Îngrijirea dinților este foarte importantă și trebuie să fie inclusă în rutina zilnică încă de când suntem mici. Problemele dentarea apar din cauza lipsei igienei orale, care cu timpul poate duce la probleme grave precum căderea dinților.
Pentru a afla mai multe despre importanța igienei dentare și mai ales despre sigilarea dentară, care este cea mai eficientă metodă de luptă împotriva cariilor, am vorbit cu Dr. Raluca Ion – cofondator rețeaua de clinici Qmed Stomatologie și medic specialist generalist.
Ce este sigilarea dentară și când este recomandat să o facem?
„Sigilarea dentară este o măsură eficientă ce previne formarea cariilor pe suprafețele dentare ce prezintă șanțuri. Saliva are rolul de a proteja în mod natural dinții de anumite alimente acide sau lipicioase, care pot afecta dantura, însă aceasta acționează greu pe suprafețele cu șanțuri, fosete și fisuri. Aici, uneori nici periajul dentar nu este suficient, în special la copiii care nu dețin încă tehnica periajului corect”, explică dr. Raluca Ion.
Este recomandat să facem procedura de sigilare dentară cât mai devreme, cât mai aproape de erupția dintelui, astfel încât dinții să fie protejați din timp, înainte să fie afectați de carii.
Vreau să atrag atenția părinților, că la vârsta de 5-6 ani, apare primul dinte definitiv – molarul de 6 ani. Acesta poate trece neobservat, periajul nu e foarte țintit în această zonă – molarul de 6 ani apare după dinții de lapte și nu e necesar să cadă un dinte de lapte pentru a erupe cel definitiv.
Din aceste cauze molarul de 6 ani este primul care se pierde din cavitatea bucală și este de datoria noastră ca medici dentiști să instruim părinții prin toate mijloacele că la vârsta când copilul se pregătește să intre la scoală, la 5-6 ani apare primul dinte definitiv – molarul de șase ani.
Copilul dumneavoastră „crește”, și din punct de vedere stomatologic, el devine un mic om mare și la această vârstă fragedă apare primul dinte definitiv. Acestea sunt primele sigilări și acum părinții trebuie să vină spre noi pentru această manoperă.
Sigilarea dentară se realizează doar pe molari și premolari, sau se poate realiza și pe restul dinților?
Molarii și premolarii sunt cei mai predispuși dinți la apariția cariilor, deoarece au numeroase șanțuri dentare. Și dinții frontali prezintă pe spatele lor niște gropițe, numite fosete, dar sigilarea dentară se adresează în special molarilor și premolarilor.
„Revin asupra importantei momentului: imediat după erupția dintelui respectiv, recomandarea noastră este controlul periodic”, afirmă specialistul de la clinicile Qmed.
Este sigilarea dentară dureroasă? La ce trebuie să ne așteptăm de la această procedură? Se folosește anestezie?
Sigilarea dentară nu este deloc dureroasă. Procesul constă în aplicarea unui lichid pe suprafața dintelui, care umple șanțurile și gropițele de pe suprafața dinților. Acest lichid se întărește, imperfecțiunile smalțului sunt astupate și astfel resturile de mâncare nu se mai depun pe dinte. Procedura nu implică niciun fel de anestezie.
„Trebuie precizat că înainte de sigilarea dentară trebuie efectuat un periaj dentar și dintele pe care vrem să facem această procedura trebuie foarte bine igienizat pentru eliminarea în mare parte a bacteriilor de suprafața lui și bineînțeles eventualele resturi alimentare”, completează dr. Raluca Ion, medic specialist generalist.
Sigilările dentare pot fi și colorate, astfel încât se poate urmări mai ușor în timp evoluția lor și ne indică rapid când trebuie să reintervenim.
Ca materiale de elecție se preferă materialele care conțin flor, astfel încât bariera împotriva cariilor să fie dublă atât mecanică cât și chimică.
Sigilarea dentară schimbă forma dinților? Se folosește freza și șlefuirea dinților pentru această procedură?
Sigilarea dentară nu afectează în niciun fel structura dinților, iar freza și șlefuirea dinților nu este necesară. Procedura este una de scurtă durată, întărirea lichidului de protecție aplicat pe dinte durând aproximativ un minut. După cum am mai precizat anterior, după orice sigilare dintele beneficiază și de un periaj minuțios pentru a avea o suprafață cât mai curată.
„Totuși trebuie menționat că atunci când dintele nu e ,,prins” imediat după erupție și acesta are deja o ușoară colorație în șanțuri și fosete, care nu dispare la periajul profesional, atunci se recomandă îndepărtarea acestora cu o freză foarte mică și aplicarea ulterioară a sigilantului. Acesta procedură poartă numele de ,,sigilare lărgită” și este complet nedureroasă pentru că întreaga colorație este în smalt și acesta nu are terminații nervoase”, adaugă dr. Raluca Ion.
Cât anume se menține sigilarea dinților? Aceasta trebuie repetată la un anumit interval de timp?
Sigilarea dinților durează aproximativ doi ani. Durata acesteia depinde și de îngrijirea dinților, cât și de periajul optim al acestora. Dacă folosim materiale colorate evoluția lor în timp se poate urmări foarte ușor. Se recomandă controlul periodic la medicul stomatolog și repetarea sigilării la momentul oportun, în funcție de cazul pacientului.
Sigilarea dentară este de ajuns pentru prevenirea cariilor dentare sau trebuie folosite și metode adiționale de prevenție a apariției acestora?
Sigilarea dentară nu este de ajuns pentru o dantură sănătoasă și lipsită de carii. Este o măsură eficientă de prevenție a acestora, însă trebuie însoțită de un periaj corect însușit și bineînțeles controalele periodice la 6 luni.
Acest parteneriat dintre medic și micul pacient asigură un viitor adult relaxat la stomatolog care are o dantură sănătoasă.
*Acest interviu a fost publicat în SafeForYou.ro.