Ce este ortodonţia?

Ortodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu anomaliile dinţilor şi corectarea acestora, iar cu ajutorul aparatelor ortodontice, acest lucru se poate realiza. Avantajele unui tratament ortodontic includ o mai bună sănătate orală şi un aspect mult mai plăcut.

Tipuri de aparate ortodontice:

  • aparate dentare fixe
  • aparate dentare mobile

Aparatele ortodontice fixe sunt cele clasice, care sunt cel mai des folosite pentru corectarea ocluziei şi pentru îndreptarea şi alinierea dinţilor ce au crescut într-o poziţie anormală. Acestea sunt formate din bracket-uri, arcuri şi inele, iar tratamentul poate dura de la câteva luni până la câţiva ani, în funcţie de gravitatea anomaliilor dinţilor şi de complexitatea diagnosticului.

Aparatele ortodontice mobile sunt recomandate de către medicii dentişti în special copiilor şi pot fi purtate de către micii pacienţi după împlinirea vârstei de 4 ani. Aceste aparate sunt necesare pentru îndreptarea dinţilor şi stimularea creşterii arcadelor, putând fiind îndepărtat chiar de către pacient. Durata tratamentul efectuat cu ajutorul unui aparat ortodontic mobil în special la copii, este cuprinsă între 1 şi 2 ani.

Doar medicul dentist poate să decidă ce fel de aparat ortodontic este necesar pacientului în funcţie de vârsta acestuia şi de severitatea problemei, stabilind tot el şi durata tratamentului.

Importanţa igienei şi respectarea periodicităţii controlului

Este primordial ca pacientul să vină la control urmând sfatul dentistului.

În funcţie de aparatul ortodontic pe care-l poartă pacientul, vizita la medicul stomatolog trebuie să fie efectuată conform recomandărilor acestuia. Pacienţii care poartă un aparat dentar fix sunt nevoiţi să meargă la control o dată pe lună, pentru ca medicul să-şi poată da seama de evoluţia tratamentului  şi de paşii ce urmează efectuaţi. Cei care poartă un aparat dentar mobil, controlul periodic  ce trebuie urmat poate fi efectuat şi după trecerea a 5 săptămâni celui anterior.

Igiena, deasemenea  este foarte importantă mai ales în perioada în care pacientul poartă acest aparat ortodontic, deoarece pot apărea carii sau pete pe dinţi. Respectarea sfatului medicului cu privire la spălatul pe dinţi corect şi des este esenţial, pentru a evita apariţia acestor probleme.

Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:

Dinții strâmbi și aparatul dentar pentru copii

APARATUL DENTAR PENTRU COPII – MOFT SAU NECESITATE?

7 Mituri despre aparatul dentar