Implantul dentar: întrebări frecvente și răspunsuri despre implanturi

Cum îți îngrijești dantura după inserarea implantului? Care este vârsta potrivită pentru acesta și de ce să nu amâni tratamentul

La calitatea vieții noastre contribuie, în mare măsură, și sănătatea dentară. Este unul dintre motivele pentru care implantul dentar, care reușește să înlocuiască dinții lipsă și să le redea integral funcționalitatea, este considerat a fi unul revoluționar pentru domeniul stomatologiei.

În acest articol ne propunem să răspundem la o serie de întrebări frecvente ale pacienților noștri, alături de doamna doctor Oana Zaharia, medic dentist cu competență de implantologie orală la Qmed Popești Leordeni. Vom vedea de ce este preferabil implantul unei punți dentare, de ce nu ar trebui să amâni și de la ce vârstă poți efectua un tratament de implantare dentară sau cum îți vei îngriji dantura odată ce ai beneficiat de un asemenea tratament.

1. De ce să alegem un implant vs punte?
Această întrebare îmi este pusă frecvent și răspunsul meu este: implant.
De ce?
Atunci când dorim să realizăm o punte dentară, trebuie să devitalizăm și să șlefuim minim 2 dinți pentru a închide spațiul aferent unui dinte pierdut.
Marele avantaj al implantului este conservarea dinților vecini, prelungind astfel existența lor pe arcada dentară.

Nu amâna inserarea implantului dentar! Iată de la ce vârstă poți opta pentru un implant stomatologic

2. Care sunt consecințele amânării implantului dentar? Ce se întâmplă cu dantura dacă avem vreme îndelungată dinți lipsă?
Amânarea inserării implanturilor duce la deplasarea dinților atât în sens vertical cât și orizontal, ulterior necesitând șlefuirea dinților vecini și/sau antagoniști pentru recrearea spațiului.
Apare și resorbția osului, care va împiedica inserarea implantului fără o adiție osoasă în prealabil.
Lipsa dintelui de pe arcadă duce la dezechilibrul ocluzal iar masticația se va realiza cu dificultate.

3. De la ce vârstă pot fi puse implanturile dentare? Există și o limită de vârstă până când pot fi inserate?
Vârsta minimă la care se pot insera implanturile dentare este de 18 ani. Procesul de dezvoltare osoasă/creștere se desfășoară până la această vârstă.

Eventualele lipsuri dentare apărute până la 18 ani se gestionează uneori prin purtarea aparatului dentar, ulterior luându-se decizia inserării implanturilor.


Legat de limita superioară, nu există o vârstă recomandată, dar odată cu trecerea anilor, pacientul poate dobândi mai multe boli de cauză generală, care pot limita decizia realizării unor implanturi.

Mai multe în legătură cu afecțiunile ce pot duce la contraindicații ale implantului (temporare, de cele mai multe ori), puteți citi în interviul realizat cu Dr. Adrian Bărbuceanu, medic implantolog la QMed Brâncoveanu: Implant dentar: limitari si contraindicatii – osteoporoza, diabet, anticoagulante

Cum îți îngrijești implanturile dentare, pentru a le menține rezistența în timp

Odată cu inserarea implanturilor dentare, vei primi și o serie de recomandări pentru a te putea bucura de noua ta dantură în cele mai bune condiții, timp îndelungat. Printre acestea, putem enumera: o igienă orală riguroasă, vizitele regulate la medicul dentist pentru ca acesta să se asigure de menținerea în stare bună a eventualelor proteze sau coroane de pe implanturi sau o alimentație echilibrată și atenție acordată alimentelor dure. Iată care sunt răspunsurile medicului stomatolog la cele mai frecvente întrebări despre îngrijirea implanturilor dentare:

4. Care este procedura de îngrijire a implantului dentar? Necesită atenție specială, sau se comportă ca o dantură naturală?

Igiena orală are un rol foarte important în cazul implanturilor. Ele nu dor! Dar, acumularea plăcii bacteriene la nivel gingival, duce la resorbții osoase sau chiar la pierderea lui.

De aceea, este necesar un periaj corect, manual sau electric, folosirea dușului bucal și obligatoriu controlul bianual!

5. Alimentația după implantul dentar va fi una normală? Există alimente care pot deteriora implanturile?
Nu se impune o alimentație specială atunci când avem implanturi dentare, ele se comportă asemănător cu orice lucrare dentară, punte sau dinți naturali. Totuși, recomand atenție la alimentele dure pentru a nu forța lucrarea și la alimentele lipicioase pentru nu a disloca coroanele dentare.

În concluzie, implanturile dentare prezintă beneficii numeroase pentru persoanele care optează pentru acest tip de tratament, incluzând îmbunătățirea calității vieții pacientului. Inserarea implanturilor dentare este posibilă începând cu vârsta majoratului și nu este recomandat să amânăm procedura odată ce ne-a fost recomandată, pentru că riscăm o serie de probleme, inclusiv resorbția osoasă și problemele funcționale.

Vă așteptăm pentru un implant dentar la una dintre clinicile de implantologie dentară Qmed din București, sectorul 4 sau din Popești Leordeni! Ne bucurăm să vă putem oferi tratamente de implant la prețuri competitive, realizate de medici profesioniști, cu cele mai bune materiale ale momentului și aparatură modernă.

Citește și: Implantul dentar – tehnici avansate, personalizarea procedurii de implant. Când este necesară adiția de os?

Articole asemănătoare

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.