Implant dentar: limitari si contraindicatii – osteoporoza, diabet, anticoagulante

De vorbă cu Dr. Adrian Bărbuceanu, medic impalntolog la Clinicile Qmed, București.

Pot beneficia implant dentar dacă am anumite afecțiuni, așa cum sunt diabetul, hipertensiunea arterială sau osteoporoza?

Oferind o funcționalitate dentară și o estetică asemănătoare cu cea a dinților naturali, implanturile dentare sunt considerate cele mai eficiente soluții pentru înlocuirea dinților pierduți. Tratamentul de implant dentar are o rată de succes foarte mare la nivel global (aproximativ 98%).

Dacă însă te confrunți cu o serie de afecțiuni, așa cum sunt diabetul, osteoporoza sau hipertensiunea arterială, te întrebi, probabil, dacă implantul dentar ți-ar putea fi contraindicat. Dar dacă trebuie să faci un RMN? Îți este acesta contraindicat datorită implanturilor dentare? Am discutat pe această temă cu dr. Adrian Bărbuceanu, medic implantolog la QMed Brâncoveanu, clinica noastră de implant dentar în București, sector 4.

Ce analize ai de făcut înainte de un implant dentar și în ce situații medicul poate recomanda amânarea acestuia

1. Vreau implant, se poate? Există persoane care nu pot beneficia de implant dentar?

Conduita corectă în efectuarea unui implant este un consult preimplantar corect: evaluarea stării generale, o anamneză amănunțită și un set de analize ce va include: hemoleucograma, timpul de coagulare, o radiografie panoramică inițială și ulterior un computer tomograf.

În urma acestei analize se ia hotărârea de temporizare sau programare la intervenție.

Subliniez temporizare, dar nu se înlătură posibilitatea implanturilor dentare.

Pentru orice situație există o rezolvare și o posibilitate de aplicare a implantului.

Deci răspunsul la întrebare este: NU există persoană care să nu poată beneficia de implant.

Odată ce echilibrul a fost restabilit, pacientul este invitat în cabinet, se reevaluează starea generală și situația locală orodentară apoi se demarează procedura de implant.

 

2. Care sunt principalele contraindicații ale implantului dentar?

Dintre situațiile care contraindică implantarea imediată sunt: cardiopatii cu risc crescut decompensate, patologii sistemice decompensate, leucemie acută, infarctul miocardic suferit mai recent de 6 luni, osteoporoză cu tratament cu bifosfonați, pacienti care fac radioterapie sau chimioterapie, leziuni ale gingiei și ale mucoasei: herpes, candidoză, procese supurative: abcese, flegmoane.

Mai avem contraindicații relative locale, de exemplu: pacienții care au făcut radioterapie de curând au risc un crescut de necroză osoasă care apare la frezarea osului pentru prepararea alveolei implantului. Se așteaptă minimum 6 luni de la această procedură. Pacienții care fac chimioterapie din cauza scăderii imunității vor efectua hemoleucogramă și efectuăm implantul doar atunci când leucocitele cresc peste 2000 pe mm3 și trombocitele peste 50.000 pe mm3.

Implantul dentar este cea mai bună soluție pentru tineri, dar este necesar să se definitiveze creșterea osoasă. Recomandarea mea este ca această procedură să se efectueze după vârsta de 18 ani.

O situație specială este și la tinerii care se confruntă cu lipsa unui dinte rezultat în urma unui traumatism sau complicația cariei dentare care adus la extracția dintelui.

Citește și: Implantul dentar – tehnici avansate, personalizarea procedurii de implant. Când este necesară adiția de os? 

Conduita potrivita atunci când ne dorim un implant și avem hipertensiune sau suntem pe tratament anticoagulant

3. Pot pune implant dacă am tratament cu anticoagulant și tensiune crescută?

Pacienții care au tratament cu anticoagulante se împart în două clase, în funcție de tipul de anticoagulant recomandat: cele vechi, de tipul trombostop sindrom pentru care trebuie să monitorizăm INR-ul care trebuie să fie sub 2 pentru a-i putea face tratamente sângerânde. Pe acest pacient îl vom trimite și la cardiolog. Acesta îi va recomanda o schemă după care va întrerupe anticoagulantul și îl va înlocui cu heparină. Tratamentele noi nu influențează INR-ul și pot fi întrerupe cu 24-36 de ore înaintea intervenției comparativ cu cele vechi cu 4-5 zile înainte. La 24 de ore de la intervenție, pacientul reîncepe tratamentul cu anticoagulante.

Iar în ceea ce privește pacienții care au tensiunea arterială crescută, înaintea intervenției se ia tensiunea și daca este mai mare de 150 cu 90 tratamentul se temporizează până când merge la cardiolog.

O tensiune mare intraoperator va face mai dificilă intervenția din cauza sângerării mai mari.

Respingerea implantului: când apare, care sunt primele semne și care este conduita terapeutică in acest caz

4. Poate fi un implant respins de organism? Care sunt semnele?

Da. Un implant poate fi respins de organism, dar acest lucru se întâmplă în procent mic. O evaluare corectă, folosirea unui implant de calitate, asociat cu o igienă bună și control periodic, toate acestea reduc la minim riscul de respingere a implantului.

Totuși, dacă în urma implantului apar inflamația, durerea, abcesul sau chiar fistula pacientul trebuie să ia legătura cu medicul implantolog.

De aceea, la Qmed, încurajăm controale periodice care sunt Gratuite și astfel se pot preîntâmpina problemele încă de la debut și acționa în consecință.

Pentru a controla foarte bine evoluția postimplantară, conduita mea este următoarea: control la 7 zile după implant, etapă în care se scot și firele de la operație. După 2 săptămâni de la eliminarea firelor, respectiv 3 săptămâni de la intervenție, totul este bine, pot afirma că avem 80% șanse de integrare. Ulterior, recomand controale din 6 în 6 săptămâni pentru a supraveghea integrarea implantului în os. La 4-6 luni de la intervenție, după ce s-a terminat procesul de vindecare, acesta se verifică printr-o radiografie dentară.

5. Ce se întâmplă în caz de respingere a implantului?

Dacă toate semnele clinice coroborate cu radiografia dentară duc spre diagnosticul de respingere a implantului, atunci nu trebuie să ne facem griji.

Procedura este simplă, se scoate implantul în mod similar unei extracții dentare, se curăță foarte bine zona, recomandăm antibioterapie și se așteaptă vindecarea. Ulterior se reia procedura de reinserare, fără costuri suplimentare.

Dacă respingerea nu este imediată și se produce la ani distanță de la intervenție, este posibil să fie necesară corectarea defectului osos cu adiții osoase suplimentare și decelarea cauzei pentru a preîntâmpina repetarea ei.

Totuși pacienții trebuie să înțeleagă că implantul nu este un tratament pe viață. Adică iți pui o rădăcină din titan și coroană din ceramică și acestea sunt pe viață. Lucrarea pe implanturi se comportă ca orice lucrare dentară. Ea necesită control, igienizare periodică și după un număr de ani chiar schimbarea ei.

În ce condiții se realizează implantarea la pacienții diabetici și cei suferind de osteoporoză

6. Se pot realiza implanturi dentare dacă pacientul suferă de diabet?

Da se pot realiza, dar în anumite condiții.

Pacienții cu diabet pot prezenta complicații din cauza riscului hemoragic post intervențional precum și a vindecării lente.

Avem 3 clase de risc: risc scăzut: cu glicemia sub 200 mg, iar hemoglobina glicată mai mică de 7% care au un regim alimentar stabil și un control bun al metabolismului. Risc moderat: îl prezintă pacienții cu simptomatologie ocazională cu puține complicații, glicemia sub 250 mg și hemoglobina glicozilată între 7 și 9%. Risc crescut: îl prezintă pacienții cu complicații multiple ale acestei boli cu control metabolic slab cu nivelul glicemiei mai mare de 250 mg și glicozilată mai mare de 9%.

Se pot efectua intervenții pentru inserarea implanturilor la pacienții diabetici din clasele de risc scăzut și moderat cu valori ale glicemiei sub 180 mg cu anestezie fără vasoconstrictor și obligatoriu sutura plăgii.

Citește și: Despre implantul dentar premium, cu Dr. Ioana Duculescu

7. Se pot realiza implanturi dentare dacă pacientul suferă de osteoporoză?

Osteoporoza necesită tratament cu bifosfonați.

Bifosfonații nu dau necroza oaselor decât dacă noi lucrăm pe osul respectiv, iar acesta nu se mai poate reface.

Osteoporoza afectează oasele feței într-o mică măsură.

Tratamentele pentru osteoporoză sunt cea mai mare problemă.

Cât timp pacienții iau bifosfonați, noi nu avem voie să le facem intervenții asupra osului.

Protocolul pentru acești pacienți îl stabilim împreună cu medicul endocrinolog pentru fiecare pacient în parte.

Dacă riscul de a întrerupe tratamentul nu este mai mare decât beneficiul, acesta se întrerupe.

După această pauză, din 6 în 6 luni, se fac analize pentru markeri osoși beta crosslaps, pentru a vedea dacă remodelarea osoasă crește.

Daca acești markeri cresc de la o analiză la alta, adică din 6 în 6 luni constatăm o îmbunătățire a remodelării osoase, putem insera implanturile dentare, dar nu mai devreme de 1 an jumătate chiar 2 de la oprirea bifosfonaților.

Încurajez pacienții să-și rezolve problemele dentare înainte de începerea tratamentului cu bifosfonați.

Orice infecție apărută după începerea tratamentului topește osul și acesta nu se mai poate reface.

Citește și: De ce nu trebuie să amâni implantul dentar?

8. Alcoolul, drogurile sau fumatul pot fi un factori care duc la respingerea implantului?

Dependența de alcool sau medicamente poate interacționa cu procesele fiziologice de vindecare din cauza afectării hepatice, dereglării sintezei de protrombină și vitamina k, urmată de afectarea coagulării precum și a cicatrizării, deci pot fi un factor defavorizant si de respingere a implantului.

Pacienții cu tabagism excesiv din cauza vasoconstricției periferice produsă de nicotină au un aport scăzut de sânge în plagă ceea ce va deregla procesul de epitelizare, de vindecare, prin hipoxie, ducând la dehiscenta plăgii și la afectarea modelării osoase.

Pacienții fumători care au asociată și o igienă deficitară au șanse minime ca lucrarea pe implanturi să fie un succes.

Igiena dentară este cheia acestui tratament. Pulberea de nicotină se depune atât pe gingie cât și pe coroana pe implant și bineînțeles pe toți dinții și este foarte greu de înlăturat.

Aceasta asociată cu o igienă defectuoasă poate duce la inflamații gingivale și perimplantite.

9. Cum afectează bruxismul tratamentul cu implanturi?

Bruxismul sau scrâșnitul dinților este o parafuncție ce complică tratamentul cu implanturi.

Pentru a contracara efectele lui, vom insera câte un implant pentru fiecare dintre pierdut, iar relieful ocluzal al lucrărilor dentare se va realiza cât mai șters. La finalul tratamentului se realizează o gutieră din silicon care va fi purtată noaptea.

Citește și: Implantul dentar, o procedură eficientă și sigură. Cât de dureroasă este procedura și cât te costă?

 

Da, poți face RMN atunci când ai implanturi dentare

10. Poate un pacient care are implanturi dentare să facă RMN?

Da, se poate efectua RMN.

Implanturile dentare sunt confecționate din titan sau zirconiu, nu sunt materiale magnetizabile, nu interferează cu câmpul magnetic al aparatului de RMN.

Totuși trebuie anunțat medicul imagist de existența implanturilor mai ales când se efectuează investigații în zona capului și gâtului.

Alege să efectuezi un implant dentar la una dintre clinicile de implantologie dentară Qmed din București, sectorul 4 sau din Popești Leordeni. Optează pentru un implant dentar Zimmer sau un implant dentar Straumann pentru care vei beneficia de prețuri competitive și de experiența medicilor noștri profesioniști, cu cele mai bune materiale și aparatură modernă.

Articole asemănătoare

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.