Dacă ai un dinte rupt sau crăpat, trebuie să știi ce să faci imediat, înainte ca fractura să se agraveze. Deşi dinţii noştri sunt foarte rezistenţi, numeroasele sarcini pe care aceştia trebuie să le suporte îi pot ciobi, crăpa sau chiar rupe.
Cele mai întâlnite cauze pot include:
- Consumul unor alimente dure
- Traumatism facial în urma unui accident
- Daune cauzate de sport
- Cariile netratate pot determina sporirea fragilităţii dintelui până la ruperea acestuia
- Plombe mai vechi, unde structura rămasă a dintelui poate deveni fragilă în timp
Dinţii deterioraţi pot să nu prezinte neapărat dureri imediate. Dacă crăpătura a ajuns la nervul dintelui, puteţi sesiza un anumit grad de disconfort atunci când mestecaţi sau sensibilitate la cald şi rece. Indiferent dacă simţiţi sau nu durere, orice crăpătură a dintelui trebuie investigată cât mai curand posibil de către medicul dumneavoastră stomatolog pentru a verifica starea de sănătate şi pentru a oferi tratamentul necesar cu scopul prevenirii deteriorării suplimentare.
Tratament pentru dinţi fracturaţi sau rupţi
Dinţii ce prezintă ciobiri minore pe marginile acestora nu provoacă durere sau probleme, însă dentistul vă poate sugera o reparaţie prin netezirea marginilor şi inserarea unei plombe de culoarea dintelui. Acest lucru va împiedica rănirea buzelor sau a limbii.
Dinţii ce prezintă fracturi grave sau rupturi pot necesita tratamente complexe, deoarece aceste probleme pot fi cauza unei carii. O carie mare poate cauza fracturi ale dintelui şi, lăsată netratată, va deveni extrem de dureroasă. Carii ale dinţilor pot provoca, de asemenea, infecţii ale gingiei. În astfel de cazuri tratamentul canalului radicular poate fi necesar. Crăpăturile şi rupturile vă pot expune terminaţiile nervoase, făcând dinţii sensibili la alimente sau în contact cu aerul cald şi rece.
Tratamentul canalului radicular nu este întotdeauna necesar pentru dinţii crăpaţi sau ciobiţi. În cazul în care nu există durere şi infecţie, crăpăturile pot fi umplute cu ciment special pentru dinţi sau cu fixarea unei coroane în cazurile mai grave. Coroanele sunt folosite ca parte a tratamentului pentru alte tipuri de rupturi şi despicături, cât şi ca măsură de precauţie a fisurilor suplimentare. Ca o ultimă soluţie, în cazul în care dintele este deteriorat din interior şi este rupt irevocabil, dentistul vă poate recomanda îndepărtarea dintelui respectiv.
Un dinte crăpat sau rupt poate să nu provoace dureri sau alte simptome. Chiar dacă acesta este cazul, nu trebuie să ignoraţi aceste situaţii. Indiferent cât de minore credeţi că ar putea fi, este o bună practică a sănătăţii orale să investigaţi aceste anormalităţi printr-o vizită la cabinetul stomatologic.
Ce trebuie făcut dacă identificăm un dinte rupt sau crăpat afectat
Dacă aveți un dinte rupt sau crăpat, urmaţi aceşti paşi imediat înaintea programării unei vizite la stomatolog.
- Clătiţi gura cu apă caldă
- Aplicaţi presiune asupra oricărei zone de sângerare folosind tifon sau un plic de ceai umed
- Aplicaţi o pungă cu gheaţă pe obraz, dacă există umflături
- Dacă este dureros, folosiţi calmante disponibile fără reţetă la farmacie
- În cazul în care dintele este rupt, asiguraţi-vă ca nu-l periaţi şi stabiliţi o şedinţă cu medicul dentist cât mai curând posibil
Dentistul vă va recomanda cea mai bună metodă pentru repararea dintelui, care ar putea fi una sau o combinaţie între: plombare, coroane şi tratament al canalului radicular.
Citește mai multe despre îngrijirea dinților:
Sigilarea dentară – metodă eficientă în lupta împotriva cariilor