Cum să ne spălăm eficient pe dinţi

Dacă aveţi dinţi sensibili, periajul prea tare sau folosirea unei periuţe de dinţi de tip greşit poate agrava simptomele. Aflaţi tehnica potrivită pentru periajul dinţilor.

Vă vine să credeţi sau nu, periajul necesită o tehnică potrivită pentru a obţine rezultate bune. Periajul prea tare – sau folosirea unei periuţe de dinţi greşite – vă poate deteriora dinţii şi gingiile, ducând la probleme cum ar fi uzura smalţului şi gingii care se retrag, fapt ce poate provoca o sensibilitate dentară. Oamenii au tendinţa de a se peria agresiv, crezând că este singurul mod în care îşi pot curăţa şi albi dinţii. Aceasta este o metodă contraproductivă, deoarece nu numai că pot cauza recesiunea gingiilor, ci pot chiar înlătura smalţul, făcându-i să arate galbeni şi mai întunecaţi.

Nu sunteţi siguri dacă vă periaţi prea tare? Verificaţi periuţa de dinţi. Dacă este în folosinţă de trei luni sau mai puţin, ar trebui să arate relativ nouă. Dacă perişorii periuţei sunt îndoiţi, deterioraţi, este un semn că vă periaţi prea insistent.

Modul corect de a vă peria dinţii

Este nevoie de multă atenţie, dar vă puteţi cultiva modul de periaj al dinţilor. Urmaţi aceste sfaturi pentru a vă spăla într-un mod corespunzător, pentru a ajuta la ameliorarea sensibilităţii dinţilor şi la prevenirea deteriorării dinţilor şi gingiilor.

  • Utilizaţi o periuţă cu peri moi. Înlocuiţi-o la fiecare trei luni – sau mai devreme dacă se deteriorează;
  • Plasaţi periuţa de dinţi la un unghi de 45 de grade faţă de gingie. În acest fel, perii pot ajunge şi curăţa sub gingie.
  • Deplasaţi uşor periuţa înainte şi înapoi. Utilizaţi curse scurte pentru a curăţa suprafeţele exterioare, interioare şi zonele de masticaţie ale dinţilor. Dacă folosiţi o periuţă de dinţi electrică, lăsaţi-o să facă toată munca şi alunecaţi uşor pe suprafaţa dinţilor, fără să împingeţi înspre aceştia. Pentru a vă asigura că folosiţi o aderenţă uşoară, încercaţi să ţineţi periuţa de dinţi în mână ne-dominantă. (stângă pentru dreptaci, dreaptă pentru stângaci).
  • Stomatologul recomandă periajul timp de 2 minute complete – 30 secunde pentru fiecare cvadrant al gurii – de două ori pe zi. Folosiţi cronometrul telefonului sau alegeţi o periuţă de dinţi electrică care vă avertizează la fiecare 30 secunde. Pentru cei care nu au încercat niciodată, poate fi percepută ca o eternitate. Atunci când nu vă grăbiţi să terminaţi veţi fi mai atent la periajul în sine, evitând cu uşurinţă perierea prea agresivă.

Ascultarea acestor sfaturi vă poate ajuta să vă păstraţi dinţii curaţi, albi şi o gură sănătoasă, eliminând în acelaşi timp simptomele sensibilităţii dinţilor.

Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:

8 paşi pentru un zâmbet strălucitor şi sănătos

Gust neplăcut și ciudat în gură: tipuri, cauze, tratament

Vizită la dentist – cât de des trebuie să vizitez dentistul?

Articole asemănătoare

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.