Modificările din flora microbiană orală pot duce la afecţiuni ale gingiilor, probleme cardiace şi cancer.

Consumul de alcool poate dezechilibra balanţa bacteriilor benefice orale şi poate ridica riscul pentru o varietate de afecţiuni.

Într-un studiu publicat pe 23 aprilie 2018 în revista Microbiome, cercetătorii şcolii de medicină NYU au descoperit că persoanele care consumă una sau mai multe băuturi alcoolice zilnic, perturbă combinaţia sănătoasă a microbilor orali, fapt ce poate duce la infecţii gingivale, cancer sau boli cardiovasculare.

În cadrul studiului a fost descoperită o modificare în compoziţia globală a microbiomului oral (totalitatea microbilor găsiţi în cavitatea bucală) pentru consumatorii zilnici de alcool; s-a constatat dispariţia bacteriilor benefice şi multiplicarea numărului de bacterii inflamatorii.

Studiul defineşte consumatorul zilnic de alcool, bărbaţi sau femei care au băut mai mult decât 1-2 pahare cu alcool pe zi. Consumul regulat al băuturilor alcoolice este un factor de risc bine cunoscut pentru multiple boli, inclusiv cancer.

Bacterii bune / Bacterii dăunătoare

Peste 700 specii diferite de bacterii şi unele specii de ciuperci trăiesc în cavitatea bucală. Multe dintre aceste microorganisme pot juca un rol important în factorii care ajuta la menţinerea sănătăţii, incluzând răspunsul imunitar, digestia nutritivă şi posibila prevenire a cancerului. Compoziţia bacteriilor din cavitatea orală poate influenţa dezvoltarea cancerul pe cale orală şi superior digestiv, incluzând esofagul şi pancreasul. Schimbările în compoziţia bacteriană cauzată de abuzul de alcool contribuie la dezvoltarea afecţiunilor parodontale, bolilor de inimă şi al cancerului la cap sau gât.

Au fost analizate eşantioane ale apei de gură şi datele privind consumul de alcool de la 1044 adulţi, cu vârstă cuprinsă între 55 şi 87 de ani, care au participat la două studii ale cancerului în desfăşurare. Cercetătorii au analizat bacteriile orale şi au comparat compoziţia microbilor la 270 non-băutori, 614 băutori moderaţi şi 160 băutori regulaţi.

Descoperire potenţial semnificativă

Nu s-a putut stabili dacă o bună igienă orală ar putea ajuta băutorii de alcool să menţină un echilibru oral bacterian sănătos. Cercetătorii au subliniat că cercetarea până în prezent nu a determinat dacă blocarea sau promovarea oricărei schimbări particulare în flora microbiană orală ar conduce la niveluri sănătoase ale bacteriilor similar cu cele găsite la non-băutori.

Deşi în acest moment autorii nu ştiu cum să ajungă la amestecul sănătos de bacterii care ar promova sănătatea, afirmaţia lor că schimbarea florei bacteriene orale poate preveni bolile, are un potenţial semnificativ.

Qmed recomandă pacienţilor săi să consume foarte puţin alcool, spre deloc. Consumul regulat de alcool este legat de rezultate slabe ale sănătăţii, acest studiu fiind în concordanţă cu sfatul Qmed acordat pacienţilor săi.

Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie – ortodonție Qmed București:

Gust neplăcut și ciudat în gură: tipuri, cauze, tratament

Tratament parodontită – simptome, cauze, remedii

Cele mai frecvente 10 mituri despre sănătatea orală