Cele mai frecvente 10 mituri despre sănătatea orală

Există o multitudine de concepţii greşite la care aderăm când vine vorba de grija pe care o purtăm zâmbetului nostru. Pentru a menţine o bună sănătate orală sunt necesare doar câteva minute pe zi şi totuşi, practicile greşite pot provoca daune ireversibile. În cadrul Clinicilor Q-Med Bucureşti am întâlnit de-a lungul timpului mai multe astfel de mituri din care am selectat zece.

Iată ce trebuie să ştiţi.

Cu cât te speli mai tare, cu atât dinţii vor fi mai curaţi.

Periajul prea insistent sau prea abraziv efectuat cu o periuţă de dinţi (medie sau fermă) vă poate afecta dinţii erodând o parte din smalţul dur care protejează interiorul dintelui de carii şi deteriorare. Întâlnim tot mai des cazuri în care, din dorinţa de a curăţa perfect dinţii, unele persoane insistă la periaj erodând în acest proces smalţul şi chiar rănind gingiile.

Folosirea aţei dentare nu este necesară.

Multe persoane consideră folosirea aţei dentare ca şi opţională, fără un beneficiu substanţial pentru a necesita folosirea acesteia într-un mod zilnic. Cu toate acestea, mulţi medici stomatologi încă recomandă folosirea aţei dentare după fiecare masă pentru menţinerea sănătăţii orale corespunzătoare. Folosirea regulată a periuţei de dinţi nu elimină toate depunerile de pe suprafaţa dinţilor acestea transformându-se cu timpul în tartru ce poate fi eliminat doar cu ajutorul medicului stomatolog. Este important să urmaţi recomandările medicului dentist privind periajul şi folosirea aţei dentare.

Guma de mestecat fără zahăr este la fel de bună ca şi periajul.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, copiii de peste tot ar sări de bucurie. Guma de mestecat fără zahăr, în deosebi cea care conţine Xilitol, poate avea un efect protector asupra dinţilor. Guma încurajează producerea de salivă ce ajută la spălarea acizilor (care erodează smalţul) din alimente, băuturi şi chiar acidul gastric în cazul unor probleme cum ar fi refluxul gastroesofagian. Xilitolul folosit ca varianta de îndulcitor în guma de mestecat ajută la dublarea efectelor salivei.

Guma de mestecat nu poate înlocui periajul şi aţa dentară atunci când vine vorba de înlăturarea plăcii dentare de pe toată suprafaţa dinţilor. Sfatul stomatologilor de la Qmed Bucureşti este să vă spalaţi pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, timp de aproximativ două minute.

Dacă în timpul folosirii aţei dentare gingiile sângerează, e mai bine să renunţi la aceasta.

Motivul pentru care gingiile sângerează se datorează inflamaţiei. Se întâmplă adesea atunci când bacteriile şi placa bacteriană rămân blocate între dinţi, unde periuţa de dinţi nu ajunge într-un mod corespunzător. În timp, bacteriile se acumulează şi cauzează inflamarea gingiilor. Sângerarea face parte din acest proces.

Dacă folosiţi aţa dentară o dată pe lună, sau doar înainte să mergeţi la medicul stomatolog, este posibil să observaţi sângerarea gingiilor. Asiguraţi-vă ca folosiţi aţa dentară o dată pe zi şi inflamaţia-sângerarea vor dispărea cu timpul.

Nu am mai folosit periuţa de dinţi de ceva vreme dar avem o programare la dentist. Atâta timp cât mă periez bine înainte, nimeni nu va şti, nu?

Ne pare rău să atragem atenţia, dar nu este adevărat. Medicul stomatolog va şti. În lipsa unui periaj regulat, tartrul se formează în jurul dinţilor şi la un anumit punct nu veţi putea să îl eliminaţi doar prin periaj. În plus, veţi rămâne cu inflamaţia gingiilor care apare atunci când placa bacteriană şi tartrul s-au acumulat peste şase luni, ce nu poate fi înlăturată prin folosirea aţei dentare timp de câteva zile.

Zahărul este principalul vinovat pentru formarea cariilor.

Majoritatea persoanelor consideră dulciurile de toate felurile ca şi responsabile pentru carii. În realitate biscuiţii şi chipsurile pot fi şi mai dăunătoare pentru dinţi. Procesul are strânsă legătură cu polizaharidele conţinute în aliment. Carbohidraţii în general conţinând zahăruri care deteriorează dinţii şi se lipesc de aceştia.

Dacă aveţi dinţi sensibili, înseamnă că smalţul acestora s-a măcinat cu timpul.

Sensibilitatea este un simptom cheie al pierderii smalţului, stratul dur de protecţie din exteriorul dinţilor. Totuşi sensibilitatea poate fi cauzată şi de alţi factori, cum ar fi retragerea gingiilor, sau chiar folosirea unei paste de dinţi cu efect de albire. Peroxidul de hidrogen (folosit pentru albire) poate pătrunde prin smalţ, pentru a elimina petele, în stratul interior, parte mai sensibilă a dintelui. Partea bună: dacă sensibilitatea dumneavoastră este cauzată de albirea dinţilor, trecerea la o pastă de dinţi mai delicată poate contribui la ameliorarea simptomelor.

Afecţiunile gingiilor provoacă probleme doar sănătăţii orale.

Medicul dumneavoastră dentist poate fi primul care observă, dar dacă suferiţi de o afecţiune a gingiilor, este probabil să aveţi şi alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul şi hipertensiunea, precum şi anumite tipuri de cancer care sunt legate de inflamaţia cronică.

Cu cât dinţii sunt mai albi, cu atât sunt mai sănătoşi.

Poate fi adevărat, dar nu întotdeauna. Dinţii noştri sunt în mod natural albi, iar multe lucruri care ne fac dinţii mai întunecaţi sau galbeni sunt nesănătoase, cum ar fi fumatul.

Există şi o mulţime de lucruri care pot întuneca culoarea dinţilor, care nu sunt neapărat nesănătoase, cum ar fi medicamente, pete de la alimente şi băuturi sau doar procesul natural de îmbătrânire.

Dacă nu vă deranjează nimic, nu aveţi nevoie de un control dentar.

Aceasta este una dintre cele mai mari concepţii greşite. În cazul multor afecţiuni dentare nu veţi simţi durerea în stadiile incipiente. Problema este că atunci când simptomele apar, afecţiunea a trecut într-un stadiu avansat. Dacă aşteptaţi până o carie devine dureroasă pentru a merge la medic, poate fi necesară obturaţia de canal sau chiar extracţia ce ar fi putut fi evitată prin verificări periodice.

Rolul vizitelor regulate la dentist este astfel încât să putem impiedica deteriorarea dinţilor, prin protejarea şi observarea acestora înainte de a deveni o problemă. În acest sens, vă aşteptăm în cadrul Clinicilor Qmed Bucureşti pentru o consultaţie lipsită de durere!

Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:

Vizită la dentist – cât de des trebuie să vizitez dentistul?

8 paşi pentru un zâmbet strălucitor şi sănătos

Consumul de alcool şi sănătatea orală

Articole asemănătoare

Hai la consult!

Te așteptăm la noi cu un plan plan de tratament personalizat conceput special pentru tine.