Boala parodontală sau parodontoza este una dintre afecțiunile dentare comune, dar care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale și implicit a calității vieții persoanei afectate. În cele ce urmează, vom explora în detaliu această afecțiune, răspunzând la cele mai frecvente întrebări primite de de la pacienți clinicilor noastre de parodontologie Qmed din București.
Vom discuta despre cauzele apariției bolii parodontale, modalitățile de tratament disponibile, dar și semnele care pot indica o infecție parodontală. Vorbim și despre opțiunile de restaurare a danturii și în ce cazuri putem recurge la implanturi în cazul în care aceasta a fost afectată de parodontoză.
Sănătatea orală este un aspect esențial al sănătății noastre în general, iar boala parodontală poate deveni o amenințare gravă, dacă nu este tratată la timp și în mod adecvat. Înțelegând însă metodele de prevenție și tratament, avem șanse sporite să ne păstrăm un zâmbet sănătos și să evitam complicații nedorite.
Întrebari frecvente și răspunsuri despre parodontoză:
1. De ce apar sângerările gingivale?
2. De ce apar retracțiile gingivale?
3. De ce apare boala parodontală?
4. Care sunt principalele semne ale îmbolnăvirii parodontale?
5. Câte tipuri de îmbolnăviri parodontale există?
6. Cum tratăm boala parodontală?
7. Dacă am pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza bolii parodontale, este implantul dentar soluția potrivită pentru mine?
1. De ce apar sângerările gingivale?
Cauzele sângerărilor gingivale pot fi multiple – de aici necesitatea de a ne prezenta la un control stomatologic de două ori pe an, pentru depistarea oricăror afecțiuni în stadiu incipient.
O cauză comună a acestora este gingivita, o formă ușoară și reversibilă a bolii parodontale. Gingivita apare atunci când placa bacteriană se acumulează pe dinți și gingii, iritându-le și cauzând inflamarea și sângerarea ușoară a acestora.
În acest stadiu, avem soluții simple: îmbunătățirea igienei orale și utilizarea corespunzătoare a aței dentare au rezultate foarte bune. Acestea rezolvă problema și împiedica evoluția către boala parodontală. Aceasta este următoarea cauză a sângerărilor gingivale și apare de cele mai multe ori atunci când gingivita nu este tratată. În această fază, infecția se extinde în țesuturile adânci ale gingiilor și afectează osul care susține dinții.
Alte cauze ale sângerărilor gingivale pot fi: igiena orală agresivă, anumite tratamente medicamentoase (cu anticoagulante de exemplu, sau cele pentru hipertensiune), deficiențele nutriționale sau o serie de afecțiuni medicale, așa cum sunt diabetul sau boala hemoragică.
2. De ce apar retracțiile gingivale?
Retracțiile gingivale reprezintă retragerea sau retracția gingiilor de pe dinții expuși. Această problemă poate avea diverse cauze, iar în unele cazuri poate semnaliza apariția unei afecțiuni dentare sau gingivale serioase – de aici importanța consultului periodic.
De cele mai multe ori, retracțiile apar din cauza unor afecțiuni gingivale și parodontale, așa cum este o gingivită netratată sau o boală parodontală. Există și o serie de factori genetici ce predispun la retracții gingivale. În alte cazuri, acestea sunt determinate de igienă orală necorespunzătoare. Aceasta, alături de perierea agresivă a dinților, bruxismul sau fumatul excesiv pot determina retracțiile gingivale.
O a treia serie de factori ține de traumatismele dentare sau gingivale, dar și de piercing-urile bucale. Diverse tratamente medicamentoase pot, de asemenea, să afecteze sănătatea gingiilor.
Citește și: Afecţiuni ale gingiilor şi impactul acestora asupra sănătăţii
3. De ce apare boala parodontală?
Factorul determinant al bolii parodontale este placa bacteriană. Dacă nu ne periem corect dintii, aceasta se acumulează, își mărește volumul, iar în timp, prin mineralizare duce la aparitia tartrului dentar – cel mai important factor ce cauzează boala parodontală.
Acești doi factori, placa bacteriană și tartrul, reprezintă un depozit de microorganisme, care se adună deasupra și sub gingie, ducând astfel la distrugerea structurilor de susținere ale dinților.
Citește și: Consumul de alcool şi sănătatea orală
4. Care sunt principalele semne ale îmbolnăvirii parodontale?
Principalul semn subiectiv, cel care ar trebui să îi pună pacientului un semn de întrebare, este sângerarea gingivală. Acest lucru înseamnă inflamație gingivală, adică în acel loc, de o perioadă lungă de timp, se acumulează placa bacteriană, care irită gingia.
De asemenea, dacă pacientul se privește în oglindă, o să observe o gingie mărită în volum, lucioasă, de culoare roșie.
În acest stadiu, cu cât consultați mai rapid un medic parodontolog în București sau în localitatea în care vă aflați, cu atât sunt mai mari șansele întârzierii sau chiar prevenirii apariției bolii parodontale. Dacă inflamația persistă, boala avansează, apar și alte semne ale bolii parodontale, cum sunt: retracțiile gingivale, mobilitatea dentară.
5. Câte tipuri de îmbolnăviri parodontale sunt?
Ne confruntăm cu două categorii mari de imbolnăviri parodontale: gingivite și parodontite. Diferența dintre cele două afecțiuni constă în gradul de afectare al țesuturilor de susținere dentară:
- în primul caz, este afectată numai gingia, care poate prezenta modificări de culoare și de volum,
- iar in al doilea caz, pe lângă afectarea gingivală, se adaugă și afectarea osului și a ligamentelor dentare.
6. Cum tratăm boala parodontală?
Boala parodontală este o boală cronică. Trebuie să înțelegem de la bun început că aceasta nu se vindecă, ci tratamentele noastre se adresează stopării evoluției acesteia. Tratamentul presupune dublă implicare medic – pacient. În cabinet, realizăm tratamente chirurgicale sau nechirurgicale, care au ca scop îndepărtarea factorilor cu încărcatură microbiană, iar pacientul, acasă, trebuie să întrețină rezultatele acestor manopere terapeutice printr-o igienă orală corectă și completă, efectuată conform cu indicațiile medicului.
Citește și: Tratament parodontită – simptome, cauze, remedii
7. Dacă am pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza bolii parodontale, este implantul dentar soluția potrivită pentru mine?
Dacă pacientul diagnosticat cu o formă de parodontită marginală, a urmat tratamentele corespunzatoare, a conștientizat importanța unei igiene orale corecte și complete, devenind astfel un pacient stabil din punct de vedere parodontal, atunci DA, el poate beneficia de tratament implanto-protetic.
Însă planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de evoluția formei de îmbolnăvire parodontală.
Citește și: Implantul dentar: întrebări frecvente și răspunsuri despre implanturi
Consultați medicii specializați în tratamentul bolii parodontale din clinicile Qmed din București sectorul 4 și din Popești Leordeni, chiar de la apariția primelor semne (sângerări gingivale), pentru a maximiza șansele de reușită ale tratamentului. Ne bucurăm să vă putem oferi tratamente moderne pentru a trata sau pentru a preveni boala parodintalaă, la prețuri competitive!.