Aţi observat că gingiile sunt roşii şi puţin inflamate, sau că cerul gurii este umflat? Urmăţi zilnic indicaţiile dentistului dumneavoastră pentru a vă menţine sănătatea dinţilor şi a gingiilor, însă aţi ştiut că starea gurii poate semnala şi alte probleme de sănătate? Unele afecţiuni dentare, cum ar fi respiraţia urât mirositoare, gingiile palide şi cele roţii, pot semnala îmbolnăvirea acestora. În continuare vom afla ce simptome orale pot indică probleme de sănătate aparent fără nicio legătură.
Dacă aţi constatat că aveţi o afecţiune a gingiilor trebuie să ştiţi că nu sunteţi singur. Mai mult decât 1 din 2 români suferă de afecţiuni ale gingiilor într-un stadiu uşor, moderat sau sever. Bolile gingiilor variază de la umflarea gingiilor nesănătoase, numită gingivită, până la distrugerea gravă a ţesuturilor şi a oaselor. În cele mai grave cazuri vă puteţi pierde chiar dinţii.
Gurile sănătoase sunt pline de bacterii, mucus şi alte particule alimentare care formează o “placă” incoloră şi lipicioasă pe suprafaţa dinţilor. În mod normal veţi elimina această placă odată cu periajul sau folosirea aţei dentare în mod regulat. În schimb, când placa se acumulează din cauza unei igiene orale slabe, aceasta cauzează gingii inflamate, sângerând sau gingivita.
Gingivita este o formă uşoară de afecţiune a gingiilor. Aceasta se manifestă prin inflamarea şi sângerarea gingiilor şi poate conduce la o formă mai gravă a bolii numită parodontită. Din cauza acestei boli gingiile se vor îndepărta de dinţi, formând buzunare mici ce se pot infecta. Dacă Parodontita nu este tratată, oasele, gingiile şi ţesutul conjunctiv care susţine dinţii vor fi distruse.
Table of Contents
TogglePotrivit unor studii anumite persoane prezintă un risc mai mare în dezvoltarea afecţiunilor gingiilor decât altele. Factorii de risc includ:
- Îmbătrânire
- Diabet
- Predispoziţie genetică
- Modificări hormonale la fete şi femei
- Medicamente
- Alte boli, cum ar fi SIDA şi tratamente pentru cancer
- Fumatul
Îngrijirea gingiilor nesănătoase sau a bolilor gingivale vă poate salva dinţii. Iată câteva modalităţi de viaţă şi remedii pe care le puteţi lua în considerare:
- Periaţi-vă pe dinţi cel puţin de două ori pe zi
- Folosiţi o periuţă de dinţi moale
- Înlocuiţi periuţa la fiecare trei luni
- Folosiţi aţa dentară
- Utilizaţi apa de gură după spălare pentru a reduce placa
- Nu fumaţi
Consultaţi în mod regulat medicul stomatolog pentru curăţarea dentară profesională şi verificarea sănătăţii dentare.
Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:
Abces gingival: tratament, cauze, simptome
Gust neplăcut și ciudat în gură: tipuri, cauze, tratament
Cum să ne spălăm eficient pe dinţi