Abcesul gingival se manifestă printr-o umflătură deranjantă pe suprafaţa gingiei. Cauza principală a acestuia este bacteria – adesea din cauza formării plăcii bacteriene, particule alimentare, sau carii dentare – ce cauzează infecţii în interiorul gingiei. În puţine cazuri abcesul gingival este un simptom al cancerului oral.
În funcţie de locul în care abcesul dentar este situat, acesta poate fi clasificat în trei tipuri:
- Pe linia gingiilor: abces gingival
- La nivelul rădăcinii dintelui: abces periapical
- În ţesuturile care susţin dinţii: abces parodontal.
Simptome abces gingival
Deşi în anumite cazuri abcesul poate să nu prezinte durerea ca simptom, în majoritatea cazurilor acestea sunt dureroase. Zona dureroasă este adesea primul indicator că aveţi un abces.
Dacă vă confruntaţi cu durerea, puteţi cerceta zona cu limba sau să vă uitaţi în cavitatea bucală folosind o oglindă pentru a identifica protuberanţa.
Alte simptome ale abcesului gingival pot include:
- Respiraţie urât mirositoare
- Sângerări
- Urme de puroi
- Dureri în ureche
- Gingii inflamate
- Sensibilitate la cald sau rece
- Ameţeală
- Febră
Tratament abces gingival
În cele mai multe cazuri abcesul este rezultatul unei igiene orale slabe. Întreţinerea unei bune sănătăţi orale este cea mai bună modalitate pentru a evita abcesele.
Dacă aţi constatat deja existenţa unui abces în cavitatea bucală, medicul poate recomanda antibiotice pentru a vindeca infecţia. Acest lucru este adesea recomandat împreună cu:
- O curăţare profundă efectuată de către un medic stomatolog în cazul gingiilor nesănătoase;
- Obturaţie de canal atunci când cauza este o carie dentară;
- Ajustarea protezelor dentare atunci când cauza este o proteză montată deficitar;
Tratamentul abcesului la domiciliu
Deşi vă recomandăm insistent că dacă sesizaţi apariţia unui abces să vizitaţi cât mai curând medicul dumneavoastră stomatolog, mai jos vă prezentăm câteva remedii pe care le puteţi încerca la domiciliu:
- Clătire cu apă sărată;
- Clătirea gurii cu apă de gură pe bază de peroxid de hidogen;
- Clătirea cavităţii bucale cu suc de usturoi;
- Aplicare ulei de cătină în zona afectată
Evitarea tratamentului abcesului gingival
Abcesul gingival este rezultatul unei infecţii bacteriene. Dacă orice abces – oral sau în alte părţi ale corpului – este lăsat netratat, infecţia se poate răspândi prin oase sau sânge în alte părţi ale corpului, fapt ce vă poate pune viaţa în pericol.
Prevenirea printr-un regim de bună practică a igienei orale este cea mai bună protecţie împotriva apariţiei abceselor gingivale. Dacă vă găsiţi în situaţia în care aţi identificat un asemenea abces vă recomandăm să vizitaţi un dentist cât mai curând.
Stomatologul dumneavoastră îl poate identifica sau exclude ca un simptom potenţial al cancerului oral (deşi cazurile sunt rare, este important ca acest aspect să fie verificat) şi poate, de asemenea, recomandat un tratament care să vindece infecţia înainte ca aceasta să se poată răspândi.
Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:
Afecţiuni ale gingiilor şi impactul acestora asupra sănătăţii
Cele mai frecvente 10 mituri despre sănătatea orală