Aparatele dentare au fost dintotdeauna subiectul discuțiilor și zvonurilor, tendința de exagerare și extrapolare fiind mare. Pentru că vrem să ne menținem pacienții informați și pentru că știm că oricine își dorește dinți frumoși și sănătoși, vă împărtășim din cunoștințele și experiența noastră în domeniu.
1. Tratamentul ortodontic este dureros.
Să luăm lucrurile în ordinea lor cronologică.
În momentul montării aparatului pe dinţi, veţi începe sa simţiţi o tensiune, dar nu durere.
Pe parcursul tratamentului, aparatul dentar ţine dinţii sub presiune, putând determina în primele zile de purtare uşoare dureri, pe măsură ce dinții și gingiile încep să se adapteze tratamentului ortodontic. Mai precis, aparatul face ca ligamentele parodontale să se întindă, dar foarte curând acestea se relaxează.
În mod normal, acest disconfort nu trebuie să dureze mai mult de câteva zile.
În multe cazuri, acest disconfort nici măcar nu este resimţit, pacienţii îngrijorându-se că poate aparatul nu funcţionează, nu este destul de tensionat.
La ajustările regulate ale brakeţilor, veţi resimţi o tensiune, dar atât.
Un tratament ortodontic efectuat corect nu trebuie să doară, să lezeze dinţii sau să facă de nesuportat activităţile uzuale, precum mesele zilei.
Un medic ortodont experimentat va şti exact cum să acţioneze blând asupra dinţilor, fără a-i forţa, în aşa fel încât aceştia să se mute treptat în poziţia dorită.
2. Tratamentul cu aparatul dentar durează foarte mult.
Dacă aţi auzit zvonuri privind purtarea aparatului dentar pentru ani de zile, prelungiţi în alţi ani de zile, ei bine, acesta este un alt mit şi doar atât.
Aparatul dentar se poartă pe o durată determinată, între 6 luni si 24 de luni, în funcţie de:
- vârsta pacientului;
- cât de strâmbi sunt dinţii;
- tipul aparatului dentar.
3. Tratamentul ortodontic este efectuat doar din rațiuni estetice, este doar un moft.
Nici că se poate vorbi despre un neadevăr mai mare legat de aparatele dentare.
Ortodonţia se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Orice anomalie determină efecte negative.
Îndreptarea dinţilor strâmbi este departe de a avea doar raţiuni de ordin estetic, scopul acestui tratament fiind în primul rând unul funcţional, bazat pe:
- evitarea carierii dinţilor, datorată înghesuirilor dentare;
- asigurarea unei mai bune igienizări orale;
- asigurarea unei muşcături corecte, ce conduce la o alimentaţie corectă şi o bună sănătate digestivă;
- evitarea deteriorării smalţului, cauzată de frecarea dinţilor şi poziţia lor greşită. Atunci când muşcătura este greşită, dinţii se pot toci, distrugându-se în timp;
- evitarea fracturării dinţilor, în cazul dinţilor ieşiţi din linia arcadei.
Bineînţeles că aspectul estetic este foarte important pentru noi şi pentru sănătatea noastră emoţională, dar cu mult mai importante sunt avantajele de ordin funcţional.
4. Aparatul dentar este ineficient la adulți.
S-a înrădăcinat în concepţia noastră faptul că aparatele dentare sunt numai pentru copii şi adolescenți.
Acest lucru este fals. Aparatul dentar funcţionează la orice vârstă. Rare sunt cazurile în care pacienţi în vârstă au beneficiat cu succes de tratament ortodontic. Condiţia este să aibă dinţi sănătoşi şi ca oasele maxilare sa fie la fel de sănătoase.
În cazuri foarte grave, este posibil ca la adulţi tratamentul cu aparat dentar să trebuiască ajutat de intervenţii chirurgicale, deoarece anumite anomalii grave nu pot fi corectate doar cu aparatul dentar odată ce perioada de creştere s-a încheiat. De aici poate a izvorât acest mit, însă cazurile grave sunt rare şi nu se poate transforma într-o generalizare.
Oricum ar fi, tratamentul ortodontic este de preferat să se efectueze în copilărie. În cele mai multe cazuri dinţii se pot îndrepta uşor la orice vârstă, dar în cazurile grave este, bineînţeles, mai complicat.
5. Aparatul dentar este inestetic.
Acest mit a început să fie demontat de însuşi faptul că zi de zi vedem din ce în ce mai mulţi mândri purtători de aparat dentar. După cum puteţi observa, aceştia nu se feresc sa râdă, nu sunt marginalizaţi, ci dimpotrivă chiar, se simt în centrul atenţiei pentru că aparatul dentar este acum considerat a fi la modă.
Există chiar aparate dentare false, pentru cei ce îşi doresc să iasă în evidenţă.
În prezent, copii se bucură de aparatele dentare, asortând culorile elasticelor după preferinţe şi bucurându-se de toată atenţia colegilor de şcoală şi de admiraţia profesorilor.
Pacienţii adulţi se bucură fie de aparatele dentare colorate, fie de aparate dentare invizibile, după bunul plac.
6. După înlăturarea aparatului dentar, dinții se strâmbă la loc. Tratamentul este inutil.
Acest mit a pornit de la ideea că după tratamentul ortodontic, este necesară purtarea unei contenţii, pentru o anumită durată de timp, stabilită de medicul tău.
Contenţia este o gutieră din plastic, ce îţi va împiedica dinţii să revină în poziţia lor iniţială.
După tratamentul ortodontic, dinţii păstrează tendinţa de a se mişca în continuare, dar nemaifiind ghidaţi, se mişcă în poziţia lor cunoscută. Până când dinţii se stabilizează în os, ei trebuie menţinuţi pe poziţii. Acest lucru se realizează prin contenţia despre care am vorbit.
Aparatul dentar este destinat mişcării dinţilor, iar contenţia are rolul fixării acestora pe poziţia corectă.
Aşadar, dinţii nu se strâmbă la loc, dacă respecţi recomandările medicului şi porţi contenţia.
7. Prețul unui aparat dentar este foarte mare.
Acest mit chiar nu îşi are sensul, deoarece în primul rând, aparatele dentare sunt de numeroase tipuri, fabricate din diferite materiale. Cele mai ieftine aparate, cele metalice, fixe, sunt şi foarte eficiente.
Preţul mai ridicat intervine în cazul aparatelor invizibile, celor cu brakeţi din aur, realizate cu materiale scumpe şi tehnologii avansate.
Pe lângă profesionalism şi atenţia faţă de pacienţi, clinicile de ortodonție Qmed din București și Popești Leordeni se mândresc cu tarifele accesibile şi un foarte bun raport calitate-preţ.
Începând din anul 2019 şi continuând cu 2020, aparatele dentare au devenit şi mai accesibile pentru micuţii noştri pacienţi, prin implementarea Proiectului Smile.
Smile este proiectul de suflet al Primăriei municipiului Bucureşti şi are ca obiectiv prevenirea afecțiunilor dentare care pot fi tratate ortodontic cu rezultate spectaculoase, prin aplicarea de aparate ortodontice fixe, copiilor cu vârste între 10-17 ani din Municipiul Bucuresti.
Mai exact, copii beneficiază de un ajutor financiar sub formă de vouchere în valoare de:
- 620 lei – include model de studiu şi aplicarea unei singure arcade (inferioară sau superioară)
sau
- 990 lei – ce include model de studiu şi aplicarea ambelor arcade (inferioară şi superioară).
Tratamentele ortodontice chiar, departe de a fi periculoase sau dureroase, oferă o transformare incredibilă fizionomiei.
Zâmbetul contează, iar pe durata tratamentului cu aparat dentar vei avea ocazia să te bucuri zi de zi, fiind martorul propriei schimbări.
Află mai multe despre îngrijirea dinților, de la medicii clinicilor de stomatologie Qmed București:
Dinții strâmbi și aparatul dentar pentru copii